Ν. Κατσαράκης: Συνεχώς μειούμενη η χρηματοδότηση των ΑΕΙ - Τι ανέφερε ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ

Κρήτη
Ν. Κατσαράκης: Συνεχώς μειούμενη η χρηματοδότηση των ΑΕΙ - Τι ανέφερε ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προϋπολογισμοί για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι σαφώς χαμηλότεροι τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την προ οικονομική κρίσης εποχή, ανέφερε ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης

Στα ζητήματα που απασχολούν εντόνως την ανώτατη εκπαίδευση, αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη.

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ εξήγησε ποια είναι σήμερα η κατάσταση και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, η εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα, μιλώντας για τις ανησυχίες και προτάσεις του Μεσογειακού Πανεπιστημίου προς το Υπουργείο.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, το ΕΛΜΕΠΑ είχε έγκαιρα παρατηρήσει πως θα πρέπει να ενισχυθεί ο δείκτης της γεωγραφικής διασποράς και νησιωτικότητας των πανεπιστημίων, καθώς με παράγοντα όπως η οικονομική κρίση, με τους φοιτητές να επιλέγουν να σπουδάζουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, η επιλογή των περιφερειακών πανεπιστημίων έχει μειωθεί σημαντικά.

Παράλληλα, τόνισε πως οι προϋπολογισμοί για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι σαφώς χαμηλότεροι τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την προ οικονομική κρίσης εποχή. «Η σημερινή επιχορήγηση είναι πέντε φορές μικρότερη από την περίοδο προ κρίσης. Αυτή η μικρή επιχορήγηση σε σχέση με τις ανελαστικές δαπάνες που έχουν τα πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση, δημιουργεί πολλά προβλήματα στα ιδρύματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση σε απόλυτα νούμερα».

Υπενθυμίζεται πως το 80% της τακτικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται «βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του». Το 20% αφορά ποιοτικά κριτήρια, δείκτες ποιότητας και επιτεύγματα των ΑΕΙ από πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε ΑΕΙ αξιολογείται σε τρεις.  

Οι πέντε ενότητες είναι: «Συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ», ενότητα που είναι υποχρεωτική για όλα τα ΑΕΙ, «Αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού», «Διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης», «Διεθνοποίηση» και «Ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος».

Από τις τελευταίες τέσσερις ενότητες, τα ΑΕΙ θα επιλέξουν δύο.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News