Κορωνοϊός: Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού ανω των 60 μετά τα νέα μέτρα

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού ανω των 60 μετά τα νέα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α. Μανιτάκης

Σημαντική αύξηση σημειώνεται στον αριθμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την 1η δόση, για όσους πολίτες δεν την έχουν κάνει 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600 ραντεβού.

Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καθώς έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης, από πολίτες άνω των 60 ετών.  

Στην αύξηση αυτή, φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τις οποίες ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνων των 60 ετών είναι πλέον υποχρεωτικός.

Σημειώνεται πως μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών οφείλουν να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, έως τις 16 Ιανουαρίου.

Όσοι πολίτες δεν τηρήσουν το μέτρο αυτό, θα επιβάλλεται κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων. 

Μανιτάκης: «Δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα».

Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων ως απόλυτα αναγκαίο και κατάλληλο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, και σχολιάζοντας το νέο μέτρο για τους άνω των 60 ετών, επικαλέστηκε σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Όπως είπε, «δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα».

«Αν δεν ληφθούν μέτρα θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας. Δικαιολογείται, επομένως, η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Η προστασία της ζωής είναι το υπέρτατο αγαθό», υπογράμμισε.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό. Αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλόμισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, έχουν δυνατότητα εμβολιασμού», είπε και πρόσθεσε: «Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα, απέφυγε από τον Απρίλιο και το Μάρτιο το σύνολο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίνοντας τη στρατηγική της πειθούς και την προαιρετικότητα εμβολιασμού όταν η αντιπολίτευση ζητούσε εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού».

Ο ΠΟΥ συνιστά στους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης, 30 Νοεμβρίου, συστήνει σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια, , μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ σε ένα τεχνικό έγγραφο.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News