Νέα μέτρα: Πότε θα γίνονται τα δωρεάν self tests από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Ελλάδα
Νέα μέτρα: Πότε θα γίνονται τα δωρεάν self tests από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε και δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες

Την ανάγκη να κερδίσουμε χρόνο και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας (σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν), το οποίο και αποκάλεσε «αντίτιμο υγείας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα, ενόψει των γιορτών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ένα συμπληρωματικό μέτρο: τη διάθεση ενός δωρεάν self-test σε κάθε ενήλικο στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να παρακολουθήσουμε καλύτερα την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Μάλιστα, τόνισε πως είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών. Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν εξασφαλιστεί μέσα από την Πολιτική Προστασία ακόμα 20 εκατομμύρια self tests και για τις ανάγκες των σχολείων.

Κορωνοϊός: Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού ανω των 60 μετά τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600 ραντεβού. Μέχρι και την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε, καθώς έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης, από πολίτες άνω των 60 ετών.

Εως 180 ευρώ το μήνα το κόστος στους ανεμβολίαστους

Μετά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναγκαστούν έως τις 16 Ιανουαρίου να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, γιατί - σε διαφορετική περίπτωση - θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, το οποίο θα εισπράττεται μέσω της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που είναι άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος δυο rapid test την εβδομάδα, ήτοι θα καλούνται να πληρώνουν επιπλέον το ποσό των 40 ή 80 ευρώ.

Μανιτάκης: «Δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα».

Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων ως απόλυτα αναγκαίο και κατάλληλο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, και σχολιάζοντας το νέο μέτρο για τους άνω των 60 ετών, επικαλέστηκε σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως είπε, «δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα».

«Αν δεν ληφθούν μέτρα θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας. Δικαιολογείται, επομένως, η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Η προστασία της ζωής είναι το υπέρτατο αγαθό», υπογράμμισε.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό. Αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλόμισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, έχουν δυνατότητα εμβολιασμού», είπε και πρόσθεσε: «Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα, απέφυγε από τον Απρίλιο και το Μάρτιο το σύνολο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίνοντας τη στρατηγική της πειθούς και την προαιρετικότητα εμβολιασμού όταν η αντιπολίτευση ζητούσε εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News