Ελλάδα

Γ. Κοντογιώργης: Από την «Εκλεγμένη Μοναρχία» στη Συμμετοχική Δημοκρατία των Πολιτών

Ο Γιώργος Κοντογιώργης στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 με τον Γιώργο Σαχίνη στο πλαίσιο του νέου του βιβλίου «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας»

Καλεσμένος ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Πολιτικής Επιστήμης και στοχαστής, Γιώργος Κοντογιώργης, στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, πραγματοποίησε μια συζήτηση με τον Γιώργο Σαχίνη, στο πλαίσιο του νέου του βιβλίου «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας», το οποίο είναι προς έκδοση.

Ο Γιώργος Κοντογιώργης, απαντά στη πρόκληση των ακροατών, να περιγράψει τα άμεσα πρώτα βήματα, που σύμφωνα με τον δημόσιο λόγο του, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο, ώστε αυτό που αποκαλεί ο ίδιος ως «εκλεγμένη μοναρχία» και κατ’ όνομα αντιπροσωπευτική δημοκρατία, να μετασχηματιστεί με ενεργό την κοινωνία, σε Συμμετοχική Δημοκρατία των Πολιτών.

Όπως επισημαίνει, το πρώτο που χρειάζεται, είναι το σώμα της κοινωνίας να προχωρήσει σε μια εσωτερική – προσωπική επανάσταση, έτοιμη να αλλάξει από την αλλοτρίωση της παγκόσμιας ενιαίας σκέψης, που της έχει επιβληθεί από τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα.

Οι πολίτες, αναφέρει ο κ. Κοντογιώργης, θα πρέπει να συνεννοηθούν, στο τι εννοούμε με ακρίβεια όταν μιλάμε για την Δημοκρατία ως πολίτευμα και όχι όπως της σερβίρουν άνωθεν τι εννοούν ως Δημοκρατία τα συστήματα που επιβάλλουν τους όρους τους.

Προσθέτει επίσης ότι, στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και προόδου, οι παγκόσμιες ελίτ ως κάτοχοι των πόρων, επιχειρούν αυτή την εποχή να ελέγξουν πλήρως τις κοινωνίες διευρύνοντας το χάσμα από την μια των δυνατοτήτων της τεχνολογικής επανάστασης και από την άλλη κρατώντας τις κοινωνίες σε πολιτικά εργαλεία – θεσμούς του 18ου, ώστε να μην μπορούν να διεκδικήσουν ουσιαστικά την πολιτική ηγεμονία, με εργαλεία μετα-φεουδαρχίας που δεν μπορούν να επιβάλλουν όρους άσκησης εξουσίας στην τεχνολογική εποχή αιχμής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια