Ελλάδα

Επιστροφή της τηλεργασίας - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την δουλειά από το σπίτι

Την τρέχουσα στιγμή η τηλεργασία είναι προαιρετική - Τον περασμένο Νοέμβριο η υποχωρητικότητα του μέτρου είχε φτάσει το 50%

Η πανδημία δείχνει τα δόντια της, τα κράτη της Ε.Ε, το ένα μετά το άλλο, προβαίνουν σε λήψη περιοριστικών μέτρων, με τα σενάρια για την επόμενη μέρα να είναι πολλά για την Ελλάδα και τίποτε να μην μπορεί να αποκλειστεί. Η προοπτική της επιστροφής στην τηλεργασία, είναι μεταξύ των σεναρίων αυτών.

Την τρέχουσα στιγμή, η τηλεργασία είναι προαιρετική, αλλά αυτό ίσως αλλάξει το ερχόμενο διάστημα. Το περασμένο Νοέμβριο του 2021, η υποχωρητικότητα της εργασίας είχε φτάσει το 50%.

Η τηλε- ετοιμότητα και το δικαίωμα της αποσύνδεσης

Ο τηλεργαζόμενος έχει  το δικαίωμα να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.

Μάλιστα τα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την αποσύνδεση του τηλεργαζομένου από τα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και εργασίας αποτελούν υποχρεωτικούς όρους της σύμβασης εργασίας και συμφωνούνται μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, καθορίζονται από τον εργοδότη και γνωστοποιούνται από αυτόν σε όλους τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά δίνεται η δυνατότητα ο   εργοδότης και ο εργαζόμενος να μπορούν να συνάψουν και συμφωνία περί τηλε-ετοιμότητας, δηλαδή ένα χρονικό όριο πέραν του ωραρίου του εργαζόμενου που θα πρέπει ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιχειρήσεις εάν ζητηθούν.  Τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιμότητας και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του εργαζομένου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί.

Ποια η συμφωνία της τηλεργασίας

Η τηλεργασία συμφωνείται εγγράφως μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας. Η  τηλεργασία  μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας.

Ποιο το κόστος των μέσων για την τηλεργασία

Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος  του εξοπλισμού, εκτός εάν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση εξοπλισμού του εργαζομένου, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού, της αποκατάστασης των βλαβών και κάθε τι άλλο σχετικό. Το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία είναι:

  • Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
  • Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
  • Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το  καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον  πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. 

Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη  συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται  από τον εργοδότη.

Οι δαπάνες αυτές από την πλευρά του εργοδότη δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την επιχείρηση.

Η «σπαστή» τηλεργασία

Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης εάν δηλαδή είναι  πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία.

Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ  περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ο  εργοδότης  επιπλέον απαγορεύεται  να χρησιμοποιεί την κάμερα (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια