Μέσα στον Δεκέμβριο το εμβόλιο για τους 5 έως 11 ετών

Ελλάδα
Μέσα στον Δεκέμβριο το εμβόλιο για τους 5 έως 11 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το νωρίτερο… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία», είπε η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι αν η νέα μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί βαρύτερη νόσο, είπε κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «χρειάζεται ψυχραιμία για τη νέα μετάλλαξη» τόνισε, «δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι, αν και αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη», ανέφερε.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις. Το πρώτο ερώτημα αφορά τη μεταδοτικότητα, που αναμένεται να είναι αυξημένη. Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ρυθμός αναπαραγωγής εκτινάχθηκε στο 2, γεγονός που δείχνει ότι επικράτησε της μετάλλαξης Δέλτα, είπε τονίζοντας παράλληλα πως για την προστασία, μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός, κάνοντας αναφορά στη συνέχεια, στην τρίτη δόση.  

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών: «Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες» και τόνισε πως το «εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το νωρίτερα… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία», είπε στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στην συνέχεια και στο ερώτημα αν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί βαρύτερη νόσο, ανέφερε πως ο μικρός αριθμός ασθενών, με νεαρή ηλικία δεν έδειξε κάτι τέτοιο και βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε.

Τέλος μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως η παραλλαγή Όμικρον μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης, υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα και τέλος να θυμηθούμε την υποστήριξη της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν εμβόλια.

Περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα - Πώς θα λειτουργήσουν τον Δεκέμβριο

Πάνω από 100.000 άτομα θα μπορούν να εμβολιάζονται καθημερινά τον Δεκέμβριο, όπως τόνισε απόψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν το Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί άλλα 800 και σύντομα θα είμαστε στα 2300 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα επεκταθεί και το ωράριό τους για όλο και περισσότερο εμβολιασμούς» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος είπε ότι το Δεκέμβριο θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές. Αργία για τους εμβολιασμούς θα είναι η 25η και 26η Δεκεμβρίου, αλλά και η Πρωτοχρονιά. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, έχουν ήδη εμβολιαστεί 21.014 συμπολίτες μας κατ οίκον - ποσοστό που αγγίζει το 88% των αιτημάτων - ενώ πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, κάτι που πρακτικά σημαίνει όπως είπε, ότι έχει εμβολιαστεί το 67% του γενικού πληθυσμού και το 79,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News