Καιρός: Σκηνικό Αφρικής θυμίζει η Βόρεια Κρήτη - Τι αλλάζει από αύριο

Κρήτη
Καιρός: Σκηνικό Αφρικής θυμίζει η Βόρεια Κρήτη - Τι αλλάζει από αύριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τους θυελλώδεις ανέμους έσπασαν κλαδιά δέντρων σε πολλά σημεία ενώ εκδηλώθηκαν αρκετές πυρκαγιές - Ασυνήθιστα υψηλή η θερμοκρασία για την εποχή

«Ομιχλώδες» τοπίο επικρατεί σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις βόρειες περιοχές της Κρήτης καθώς εκτός από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους, καταγράφηκε αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 30 βαθμούς Κελσίου, τους νοτιάδες να πνέουν ενισχυμένοι και την ατμόσφαιρα να παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση σκόνης, το σκηνικό στη βόρεια Κρήτη έμοιαζε σήμερα… Αφρικανικό. 

Οι νοτιάδες προκάλεσαν άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα καλοκαιριού καθώς τις νυχτερινές ώρες χθες, καταγράφηκαν τιμές ακόμη και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικά, στα Μάλια και στο Σίσι η θερμοκρασία έφτασε στους 31 βαθμούς , στα Χανιά στους 30, στη Νεάπολη ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 29 βαθμούς, στους 27 στο Ηράκλειο, στους 26 στο Ρέθυμνο. 

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης από χθες το απόγευμα κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Από τους θυελλώδεις ανέμους έσπασαν κλαδιά δέντρων σε πολλά σημεία ακόμη και μέσα στις πόλεις.

Παράλληλα αρκετές είναι οι εστίες φωτιάς που δημιουργήθηκαν από το πρωί, λόγω των ενισχυμένων ανέμων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε στάβλο στον Μοχό, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται ακόμη στο σημείο καθώς στον χώρο υπάρχουν ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά που σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Μικρές εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ακόμη στο Γάζι, στον Στίρονα του Δήμου Μινώα - Πεδιάδας και στο Αλάγνι του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, οι οποίες αφορούσαν κυρίως σε καλάμια και αντιμετωπίστηκαν.

Πηγές της Πυροσβεστικής τονίζουν πως οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες καθώς ενώ έχει ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Μεταβολή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται από απόψε οπότε οι άνεμοι στρέφονται σε νοτιοδυτικούς με ένταση 5 – 6 Μποφόρ και η θερμοκρασία επανέρχεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. 

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας με ταυτόχρονη εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται για την Τετάρτη ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι κοντά στους 12 βαθμούς Κελσίου. Από την Πέμπτη οι νοτιάδες και η σκόνη θα κάνουν ξανά την εμφάνιση τους. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει κατά 180° τις επόμενες ώρες, καθώς ξεκινώντας από τα τα βορειοδυτικά τμήματα, θα σημειωθούν και πάλι αρκετές βροχές ενώ ταυτόχρονα ο υδράργυρος θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

(Φωτογραφίες Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News