Χριστουγεννιάτικη «Καλή Χέρα»: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Οικονομία
Χριστουγεννιάτικη «Καλή Χέρα»: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά οι τέσσερις κατηγορίες που θα λάβουν χρήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους

Στα τέλη Δεκεμβρίου και σίγουρα πριν από το τέλος 2021, θα καταβληθούν οι έξτρα παροχές, προς τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ΑμΕΑ, που ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, από την μία να επιβραβεύσει τους υγειονομικούς για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη να στηρίξει χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας, εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια και σε βασικά είδη.

Τέσσερις είναι οι κατηγορίες που θα λάβουν χρήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αρχικά «κλείδωσε» το μπόνους για περίπου 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ύψους 250 ευρώ έκαστος. Συγκεκριμένα αφορά άτομα με απολαβές κάτω των 600 ευρώ, καθώς και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το ετήσιο φορολογικό εισόδημα τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 7.200 ευρώ και το οικογενειακό τις 14.400 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

ΑμΕΑ: Επίσης από 250 ευρώ, επιπλέον βοήθημα θα λάβουν 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς χωρίς αίτηση, ενώ δεν ισχύουν φορολογικά κριτήρια.

Διπλάσιο ΚΕΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί το διπλάσιο, για φέτος, ΚΕΑ, το οποίο αφορά περίπου 230.000 οικογένειες. Μια οικογένεια που λάμβανε 400 ευρώ μέχρι και πέρσι δηλαδή, φέτος θα λάβει 800 ευρώ.

Οι υγειονομικοί: Περίπου 100.000 υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα λάβουν επίδομα, ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η πληρωμή θα γίνει με την μισθοδοσία στα τέλη Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 90 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι όσοι ήταν στην πρώτη γραμμή και κατά το 4ο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας, μετά τον Σεπτέμβριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News