Δημήτρης Κουτσούμπας: «Οι κομμουνιστές ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα»

Ελλάδα
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Οι κομμουνιστές ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομιλία του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. ενόψει της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Συνεχίζουμε την πάλη μας στις δύσκολες συνθήκες, που η πανδημία σε πολλές χώρες -μεταξύ τους κι η Ελλάδα- είναι σε έξαρση, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, που βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κρατών και κυβερνήσεων και την άθλια κατάσταση των αθωράκιστων, εμπορευματοποιημένων Δημόσιων Συστημάτων Υγείας. 

Ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις αποδεικνύει ότι όσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα που υπηρετεί τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων και καπιταλιστικών κρατών τόσο θα καθυστερεί ο εμβολιασμός και θα συνεχίζεται η θανατηφόρα πορεία της πανδημίας. Θύμα αυτών των ανταγωνισμών είναι ιδιαίτερα οι λαοί των πιο φτωχών χωρών, που αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός δεν είναι πάνω από το ποσοστό του 6% του πληθυσμού τους.

Γι' αυτό, μαζί με την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας απ' την πανδημία, ιδιαίτερα της στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα κατάργησης κάθε "πατέντας" σε εμβόλια και φάρμακα, η οποία συνδέεται άμεσα με την παρασιτική κι επικίνδυνη καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και στέλνουμε τις συντροφικές ευχές της ΚΕ του ΚΚΕ για υγεία σε όλα τα Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, για δύναμη στον αγώνα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών μας. 

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την παρέμβαση αυτή υπογραμμίζοντας την αυριανή Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό και να εκφράσουμε, για μια ακόμα φορά, την αμέριστη συμπαράστασή μας στον συνεχιζόμενο δίκαιο αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Ο πολύχρονος και ηρωικός αγώνας του λαού της Παλαιστίνης εμπνέει τη δίκαιη λαϊκή πάλη σε όλον τον κόσμο. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα και την κατοχή του κράτους του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, που συνεχίζεται για δεκαετίες με τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης μπορεί να δικαιωθεί μέσα από την ενίσχυση της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για :

-Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

-Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

-Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

-Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις και πείρα για την πάλη των κομμάτων μας ενάντια σε δυο βασικές στρατηγικές, δύο βασικές λεωφόρους κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και την ψηφιακή μετάβαση.

Οι αντιπαραθέσεις που εκφράστηκαν στην πρόσφατη αποκαλούμενη Σύνοδο για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη, εκτυλίσσονται στο έδαφος των οξυνόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων για το µοίρασµα και τον έλεγχο των αγορών.

Με τα κροκοδείλια δάκρυά τους για το κλίμα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, όπως και οι ανταγωνιστές τους ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, που έχουν μεγάλη ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια, επιδιώκουν «να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών», να αποπροσανατολίσουν από την κοινή κατεύθυνσή τους να ρίξουν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων για να προωθήσουν την «πράσινη» κερδοφορία των μονοπωλίων.

Κι όλα αυτά σε συνθήκες όπου δυναμώνει ο μεγάλος επιχειρηματικός πόλεμος γύρω από την αξιοποίηση παλιότερων και νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή των ανάλογων βιομηχανικών προδιαγραφών.

Η κοινή δήλωση ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα αποτελεί προσωρινό συμβιβασμό για να περπατήσουν οι πράσινες μπίζνες παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στον Ινδο-Ειρηνικό.

Επιδίωξη, άλλωστε, του μεγάλου κεφαλαίου, των ενώσεων και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν, είναι να αξιοποιήσουν το λεγόμενο «Πράσινο New Deal», για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του μεγάλου μεγέθους υπερσυσσωρευµένου κεφαλαίου, που έχει δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. 

Έχουν επίγνωση ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, μετά την βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία, είναι ασταθής κι αβέβαιη.

[..] Ο καπιταλισμός εμποδίζει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε "σωτήρα"!

Μόνο ο σοσιαλισμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, των κοινωνικών υπηρεσιών, μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη συνεχή αύξηση του βιοτικού επιπέδου, τη βελτίωση των όρων εργασίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Η σοσιαλιστική παραγωγή μπορεί να υπολογίσει το σύνολο των επιδράσεων στο περιβάλλον, γιατί οργανώνει την παραγωγή σχεδιασμένα, στο σύνολό της. Μπορεί να χωροθετήσει κατάλληλα, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στη γη, και να αποφασίσει ποιες δραστηριότητες και σε ποιον βαθμό είναι χρήσιμες και απαραίτητες, ή περιττές και ζημιογόνες για τον άνθρωπο και την κοινωνική ευημερία.

Αυτός ο ριζικά διαφορετικός χαρακτήρας της σοσιαλιστικής παραγωγής είναι που της επιτρέπει να απαντά στα προβλήματα του λαού και αναφορικά με το περιβάλλον.

Αντίστοιχα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί προς όφελος των συμφερόντων του λαού, εάν εξαλειφθεί το πραγματικό πρόβλημα των προβλημάτων, το κριτήριο του κέρδους, η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Με εργαλείο τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι εργαζόμενοι θα δούλευαν λιγότερο, θα αμείβονταν περισσότερο, θα απελευθέρωναν ελεύθερο χρόνο για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.

Αυτό μπορεί να συμβεί με την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, την κοινωνία του σοσιαλισμού, με στόχο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων εργατικών-λαϊκών αναγκών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News