ΥΠΑ - Μετάλλαξη Όμικρον: Έκτακτη οδηγία για ταξιδιώτες από τη Ν. Αφρική

Ελλάδα
ΥΠΑ - Μετάλλαξη Όμικρον: Έκτακτη οδηγία για ταξιδιώτες από τη Ν. Αφρική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα εισέρχονται στην Ελλάδα ταξιδιώτες από τη Ν. Αφρική – «Στοπ» σε 9 κράτη της Αφρικής

Έκτακτη αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον».

Συγκεκριμένα, η NOTAM με ισχύ έως Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, αφορά τους επιβάτες πτήσεων από εννέα (9) κράτη της Αφρικής (αφορά τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι) και προβλέπει είσοδο μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων ταξιδιωτών από τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που ταξιδεύουν μόνο για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) με την προϋπόθεση τριών (3) αρνητικών τεστ, 10ήμερης καραντίνας και ειδικής άδειας εισόδου στην ελληνική επικράτεια από τις αρμόδιες προξενικές αρχές του υπουργείου Εξωτερικών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα για τους επιβάτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής προβλέπονται τα ακόλουθα:

-Επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μόνο Έλληνες επιβάτες και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.
  • Να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Όλοι οι ταξιδιώτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ (rapid test) κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός, καραντίνα δέκα (10) ημερών, σε ορισμένο από τις αρμόδιες αρχές χώρο και επανέλεγχος των επιβατών με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
  • Οι εξαιρέσεις για τους συγκεκριμένους επιβάτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής δεν απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα που ήδη ισχύει.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (ΝΟΤΑΜ για επιβάτες πτήσεων από τα εννέα κράτη της Αφρικής), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και πάνω.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με δελτίο που εκδόθηκε από την ΥΠΑ στις 26/11/2021.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η NOTAM.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με τη γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF. Δηλαδή όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr., παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης και με την συνολική διαδρομή τους.

Ένα εμβόλιο κατά της νέας παραλλαγής της Covid-19 θα μπορούσε να παρασκευαστεί «πολύ γρήγορα» αν αυτό χρειαζόταν, λέει ένας επιστήμονας της Οξφόρδης

Ο βρετανός επιστήμονας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Οξφόρδης/AstraZeneca δήλωσε σήμερα ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παρασκευαστεί "πολύ γρήγορα" κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Ομίλου Oxford Vaccine, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα υπάρχονα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της βαριάς νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον.

Ο ίδιος είπε στο πρόγραμμα του BBC, Today, ότι ενώ πιθανόν να περάσουν εβδομάδες μέχρι οι επιστήμονες να κατανοήσουν πλήρως τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων της Όμικρον, οι περισσότερες από αυτές είναι παρεμφερείς με εκείνες που συναντώνται σε άλλες παραλλαγές.

«Παρότι αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν σε άλλες παραλλαγές, τα εμβόλια εξακολουθούν να αποτρέπουν την σοβαρή νόηση καθώς μετακινούμαστε από την Άλφα, τη Βήτα, τη Γάμμα, την Δέλτα», σημείωσε.

«Τουλάχιστον εικάζοντας, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι σε μια νέα παραλλαγή αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση, αλλά πράγματι χρειάζεται να περιμένουμε πολλές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε».

Όπως τόνισε ο καθηγητής, «είναι υπερβολικά απίθανο να συμβεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας στον εμβολιασμένο πληθυσμό, όπως είδαμε πέρυσι».

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό να αναβαθμιστούν τα εμβόλια αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ο Πόλαρντ απάντησε: «Οι διαδικασίες της παρασκευής ενός νέου εμβολίου είναι όλο και περισσότερο αποτελεσματικές. Επομένως, αν χρειαστεί, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News