Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Τα 9 μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες σε χώρες της Αφρικής

Ελλάδα
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Τα 9 μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες σε χώρες της Αφρικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστηρά μέτρα για ταξιδιώτες από εννέα χώρες της Νότιας Αφρικής αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω της μετάλλαξης της Μποτσουάνα – Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Νοεμβρίου, αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).
  • Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Υπενθυμίζεται πως ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, στο υπουργείο Υγείας, αναφορικά με την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Μποτσουάνα».

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Μόνο με ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR στην Ελλάδα από χώρες της νότιας Αφρικής

Η Επιτροπή εξέτασε την προοπτική λήψης έκτακτων περιοριστικών μέτρων στις αεροπορικές πτήσεις από χώρες της Ευρώπης προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και στις απευθείας πτήσεις από έξι χώρες της Αφρικής, μεταξύ των οποίων η Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε.

Έτσι, το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής τίθεται άμεσα σε ισχύ προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη της Μποτσουάνας- μετάλλαξη «N».

Συνεπώς, οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι, θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους κι εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ενα πριν ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα. Παράλληλα, αναμένεται να επανελεγχθούν όλα τα θετικά δείγματα PCR του τελευταίου δεκαπενθημέρου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε μεταξύ αυτών κάποιο της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, ώστε να γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.

Υπενθυμίζεται ότι  η Γαλλία αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες.

Επιπλέον,  η Βρετανία με την Ολλανδία έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις πτήσεις σε μία σειρά από νοτιοαφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Μποτσουάνα και η Νότια Αφρική.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News