Ελλάδα

Στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων εκτάκτως η νέα μετάλλαξη - Οι «κόκκινες» χώρες

Η Βρετανία με την Ολλανδία έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις πτήσεις σε μία σειρά από νοτιοαφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Μποτσουάνα και η Νότια Αφρική

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στο υπουργείο Υγείας, αναφορικά με την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Μποτσουάνα».

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Μόνο με ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR στην Ελλάδα από χώρες της νότιας Αφρικής

Η Επιτροπή εξέτασε την προοπτική λήψης έκτακτων περιοριστικών μέτρων στις αεροπορικές πτήσεις από χώρες της Ευρώπης προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και στις απευθείας πτήσεις από έξι χώρες της Αφρικής, μεταξύ των οποίων η Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε.

Έτσι, το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής τίθεται άμεσα σε ισχύ προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη της Μποτσουάνας- μετάλλαξη «N».

Συνεπώς, οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι, θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους κι εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ενα πριν ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα. Παράλληλα, αναμένεται να επανελεγχθούν όλα τα θετικά δείγματα PCR του τελευταίου δεκαπενθημέρου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε μεταξύ αυτών κάποιο της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, ώστε να γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.

Υπενθυμίζεται ότι  η Γαλλία αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες.

Επιπλέον,  η Βρετανία με την Ολλανδία έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις πτήσεις σε μία σειρά από νοτιοαφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Μποτσουάνα και η Νότια Αφρική.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια