Διαδικτυακές απάτες: Ποιες οι «παγίδες» - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές (βίντεο)

Ελλάδα
Διαδικτυακές απάτες: Ποιες οι «παγίδες» - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν καν ολοκληρωθεί το 2021, παρουσιάζεται αύξηση στις της τάξης του 40% σε σχέση με πέρυσι
  • Τα SOS που «σώζουν» από τους επιτήδειους του ηλεκτρονικού εμπορίου
  • Προσοχή στις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις φαντάσματα και τους επίδοξους απατεώνες
  • Δικλείδες ασφαλείας για «ψώνια» on line με φόντο τις δελεαστικές προσφορές
  • Κατακόρυφη αύξηση στις διαδικτυακές απάτες έχει επιφέρει η ραγδαία άνοδος των ηλεκτρονικών αγορών τα τελευταία χρόνια και ιδίως κατά την περίοδο της καραντίνας, με τις καταγγελίες από τους καταναλωτές να είναι όλο και πιο συχνές.

    Εν όψει των Υπερεκπτώσεων, με εναρκτήριο λάκτισμα την Black Friday και κορύφωση τη CyberMonday, τόσο επιχειρηματίες όσο και ειδήμονες αλλά και επιστήμονες στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές, ώστε να αποφύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ζητώντας από τους ίδιους να τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που δίνονται πριν προβούν στην οποιαδήποτε αγορά.

    Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, υπό τον φόβο μιας πιθανής διαδικτυακής εξαπάτησης, ψάχνουν τρόπους πλοήγησης με ασφάλεια, διατηρώντας την ευελιξία που προσφέρουν οι υπηρεσίες των ηλεκτρονικών εμπορικών καταστημάτων.

    Σύμφωνα με την ανοιχτή γραμμή καταγγελιών SafeLine.gr για το τρέχον έτος 2021, οι αναφορές που έφτασαν στο δίκτυο, αγγίζουν τις 186, την ίδια στιγμή που για ολόκληρο το 2020 έφτασαν τις 130, σημειώνοντας συνεπώς αύξηση που αγγίζει το 40%.

    Ο ασφαλέστερος τρόπος να ταυτοποιήσει κάποιος εάν το κατάστημα από το οποίο ψωνίζει ηλεκτρονικά δεν είναι εικονικό, είναι να κάνει μία κλήση στον τηλεφωνικό αριθμό που υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται στο εν λόγω site, ενώ και  ο ΑΦΜ μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλή δείκτη αξιοπιστίας, της όποιας ηλεκτρονικής εμπορικής επιχείρησης.

    Όσον αφορά στους ασφαλέστερους τρόπους πληρωμής και ευελιξίας:

    Προτείνονται η αντικαταβολή, το paypal και η πιστωτική κάρτα, με την τελευταία να είναι και η πιο αξιόπιστη, σύμφωνα με τους αναλυτές καταγγελιών, μιας και στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά , υπάρχει η δυνατότητα αμφισβήτησης των ενεργειών και αποζημίωσης.  Σε κάθε περίπτωση η τραπεζική κατάθεση πρέπει να αποφεύγεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News