Ελλάδα

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι υγειονομικοί θα λάβουν την «καλή χέρα»

Τι ισχύει για χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να δοθεί στους δικαιούχους το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μέρισμα αφορά υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και άτομα με αναπηρία.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε σημερινή του συνέντευξη έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με το παραπάνω επίδομα, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχουν αδικίες, αλλά όπως επισήμανε δεν υπάρχει ο  δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω βελτίωση των μέτρων και κατά συνέπεια την διόρθωση των αδικιών.

Ποια τα κριτήρια

Αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Σκυλακακής ξεκαθάρισε ότι το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ, αφορά το καθαρό ποσό που λαμβάνουν από τις συντάξεις τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν άλλα εισοδήματα.

Σχετικά με τους υγειονομικούς, ο αναπληρωτής Υπουργός, σημείωσε ότι το ποσό αφορά τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, ειδικότερα εκείνους που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά ακόμα και διοικητικό προσωπικό, υπό προϋποθέσεις.

Προσθέτοντας, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι η διαδικασία υπολογισμού του ποσού θα είναι ίδια, όπως τον Απρίλιο του 2020, όταν οι δικαιούχοι είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό, με τον αναπληρωτή Υπουργό να ξεκαθαρίζει πως εξαιρούνται της ενίσχυσης όσοι υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Σε ότι έχει να κάνει με το επίδομα για τα άτομα με αναπηρία, θα το λάβουν όσοι παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την προϋπόθεση να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Υπουργός τόνισε ότι τα επιδόματα αναμένεται να καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα, διευκρινίζοντας δε ότι δικαιούχοι είναι και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη και πάλι βέβαια αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ολοκληρώνοντας, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μόνιμα μέτρα κι αυτό θα καταστεί εφικτό από το 2023 και μετά.

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια