Ασφυξία στο ΕΣΥ: «Φωτιές» ανάβει η μείωση των χειρουργείων κατά 80% - Ατελείωτες οι λίστες αναμονής

Κρήτη
Ασφυξία στο ΕΣΥ: «Φωτιές» ανάβει η μείωση των χειρουργείων κατά 80% - Ατελείωτες οι λίστες αναμονής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες υγειονομικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, καθώς λήγει η σύμβαση τους - Σημαντικά τα προβλήματα και στα νοσοκομεία της Κρήτης - Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση

Στο φλέγον ζήτημα μείωσης των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80% στο ΕΣΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Κυριάκος Θεοδοσάκης, τονίζοντας πως η επίμαχη εγκύκλιος «δείχνει ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος στις δομές της Δημόσιας Υγείας, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα και δείχνει ότι η πανδημία επανέρχεται δυναμικά».

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, «η μείωση των τακτικών χειρουργείων, έρχεται να προστεθεί ως πρόβλημα στην ήδη υπάρχουσα έλλειψη σε προσωπικό και οργάνωση, με αποτέλεσμα να πληρώνουν το μάρμαρο οι πολίτες και ιδιαίτερα τα non Covid περιστατικά».

Ο κ. Θεοδοσάκης περιέγραψε μια κατάσταση έντονης συμφόρησης στο ΕΣΥ, «όπου αίθουσες ανάνηψης χειρουργείων μετατρέπονται σε Μονάδες Covid, λόγω της αυξημένης ανάγκης. Αν βάλουμε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναμονής χειρουργείων, οι αναμονές είναι πολύμηνες και χιλιάδες».

«Χωρίς πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, νοσοκομεία αποδυναμωμένα, χιλιάδες ραντεβού για χειρουργεία ήδη σε αναμονή το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο» υπογραμμίζει ο κ. Θεοδοσάκης, προσθέτοντας ότι η λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τα μέτρα προστασίας, ο εμβολιασμός και οι προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Για το αν η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι πραγματική ή όχι, ο κ. Θεοδοσάκης ανέφερε πως δεν μηδενίζουμε τα πάντα, έχει προσληφθεί κάποιο προσωπικό το οποίο όμως δεν είναι μόνιμο και σίγουρα δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Ας ελπίσουμε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος, δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί στην υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης.

Τέλος, τόνισε ότι πολλοί ασθενείς αργούν να πάνε στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να έχουν άσχημη κατάληξη, συνδέοντας αυτή την παρατήρηση με την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Από την δική του πλευρά, ο Δημήτρη Βρύσαλης, Προέδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, χαρακτήρισε επικίνδυνη την εγκύκλιο την στιγμή που μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, οι ασθενείς που συγκαταλέγονται στις λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν φτάνουν τους 5.500, όταν το 2018 ήταν 3.000».

«Τα νοσοκομεία έχουν γίνει μονοθεματικά, ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά  140 εκατ. ευρώ και το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτή την στιγμή λιγότερο από όταν ξεκίνησε η πανδημία. Υποκριτικό το ενδιαφέρον που δείχνει η Πολιτεία για την υγεία, όταν η αλήθεια της είναι άλλη, δηλαδή ο μειωμένος προϋπολογισμός για την υγεία και η αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας» τόνισε ο κ. Βρύσαλης.

Και οι δύο, εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αναφέρονται στα χιλιάδες εκκρεμή ραντεβού χειρουργείων των προηγούμενων μηνών και την ανάγκη ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις καθώς χιλιάδες υγειονομικοί βγήκαν εκτός εξαιτίας του μη εμβολιασμού τους κι επίσης χιλιάδες θα έχουν απομακρυνθεί μέχρι το Μάρτιο καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους.

«6.000 μάχιμοι υγειονομικοί μέχρι τέλη Αυγούστου, έμειναν εκτός ΕΣΥ με πρόσχημα την μη διενέργεια του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Γιατροί, νοσηλευτές, μεταφορείς, βοηθοί θαλάμων, μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, τέθηκαν εκτός, οι οποίοι έχουν αντικατασταθεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, ενώ άλλοι 6.000 ετοιμάζονται να δουν τον δρόμο της εξόδου και τέλος Μάρτιου άλλοι 150 εργαζόμενοι που τελειώνει η σύμβαση τους, κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους», υποστήριξε ο κ. Βρύσαλης.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News