ECDC: Ο χάρτης εμβολιασμού και θανάτων στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας

Ελλάδα
ECDC: Ο χάρτης εμβολιασμού και θανάτων στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την Ελλάδα – Τι συμβαίνει σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών

Οι χώρες που πέτυχαν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατάφεραν να περιορίσουν τους θανάτους από κορωνοϊό. Οι συγκρίσεις με τις χώρες όπου τα ποσοστά παρέμειναν χαμηλά είναι συντριπτικές.

Σύμφωνα με τον πίνακα του ECDC για τις πρώτες 14 ημέρες του Νοεμβρίου του 2021, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι χώρες που έχουν καταφέρει να επιτύχουν ποσοστό εμβολιασμού πάνω από 74% έχουν πολύ λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο. Πρωταθλήτριες είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, που έχουν εμβολιάσει πάνω από το 90% του ενήλικου πληθυσμού τους και οι θάνατοι κυμαίνονται από 0 έως 15 στο εκατομμύριο.

Αντίστοιχα πολύ χαμηλά νούμερα θνησιμότητας παρουσιάζουν και η Σουηδία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Φιλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία, που καταγράφουν λιγότερους από 10 θανάτους ανά εκατομμύριο, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού τους είναι πάνω από 80%.

Η θέση της Ελλάδας

Στις χώρες με ποσοστά εμβολιασμού από 72% και κάτω, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ποσοστό των θανάτων, που πάντως παραμένουν πολύ περισσότεροι από τις χώρες που έχουν καταφέρει να έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Η Ελλάδα, με εμβολιασμένο το 72% του ενήλικου πληθυσμού, καταγράφει 75 θανάτους ανά εκατομμύριο, αριθμός αρκετά υψηλός συγκρινόμενος ακόμα και με χώρες με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, όπως η Λετονία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Πολωνία και η Σλοβακία, η οποία αποτελεί και την εξαίρεση του κανόνα, καθώς με εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού εμφανίζει μόλις 29 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Όπως φαίνεται, οι χώρες που πρόλαβαν να «χτίσουν» κάποιο τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη θνησιμότητα από τον κορωνοϊό και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας τους, που μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση με την αυξημένη διασπορά.

Αντίστροφα, Βουλγαρία και Ρουμανία, που βρίσκονται στο τέλος της λίστας σχετικά με τους εμβολιασμούς, πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Στη Βουλγαρία, με εμβολιασμένο μόλις το 29% του ενήλικου πληθυσμού, οι θάνατοι εκτοξεύονται στους 325 ανά εκατομμύριο, ενώ στη Ρουμανία, με το ποσοστό εμβολιασμών να φτάνει το 43%, οι θάνατοι είναι 267.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News