Γαύδος: Διεκδικεί το... ρεκόρ Γκίνες για την ένταξή της στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Ελλάδα
Γαύδος: Διεκδικεί το... ρεκόρ Γκίνες για την ένταξή της στο Εθνικό Κτηματολόγιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ένταξη της Γαύδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο διεκδικεί το ρεκόρ Γκίνες για τη μακροβιότερη κτηματογράφηση του πλανήτη, καθώς παραμένει άλυτο πρόβλημα εδώ και 25 χρόνια

Ορθώς χαρακτηρίζουν τα αθηναϊκά Μέσα ότι η Γαύδος διεκδικεί το ρεκόρ Γκίνες για τη μακροβιότερη κτηματογράφηση του πλανήτη, αφού εδώ και 25 χρόνια το προωθούν κι ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Διαθέτοντας 60 μόνιμους κατοίκους και είναι μικρότερη σε έκταση από 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Όλα ξεκίνησαν από επιστολές της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, το μακρινό 1996, προς το - τότε - υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, με τις οποίες ζητούσαν την ένταξη της Γαύδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, που οδήγησαν στην κήρυξη της κτηματογράφησης τον Σεπτέμβριο του 1997. Όμως λόγω της δύσκολης πρόσβασης οι μελετητές δεν έδειχναν ενδιαφέρον.

«Αποτελεί ορόσημο η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, της χαρτογράφησης και της οριοθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Γαύδου», επεσήμανε στα «Νέα» ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης. «Βάλαμε ψηλά στην ατζέντα μας την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της Γαύδου, καθώς οφείλαμε να κλείσουμε μια εκκρεμότητα δυόμισι δεκαετιών, για λόγους σημειολογικούς, αλλά κυρίως εθνικούς».

Όπως προαναφέρθηκε, η κήρυξη της κτηματογράφησης έγινε τον Σεπτέμβριο του 1997. Δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1999, ανατέθηκε, στην τότε Υπηρεσία (και μετέπειτα Οργανισμό) Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, η ευθύνη συντονισμού και εκτέλεσης εργασιών και διαδικασιών, η αεροφωτογράφιση της περιοχής αλλά και ο έλεγχος των υποβάθρων και της χερσαίας κτηματογράφησης της Γαύδου.

Η αρχική εκτίμηση ότι θα παραλαμβάνονταν 200 δηλώσεις και 500 εμπράγματα δικαιώματα και η κτηματογράφηση του νησιού θα ολοκληρωνόταν το 2003 με κόστος 37 εκατομμύρια δραχμές (108.000 ευρώ) έπεσε πολύ έξω. Στην πραγματικότητα παρελήφθησαν 2.350 δηλώσεις ιδιωτών και 11.000 εμπράγματα δικαιώματα για 2.130 γεωτεμάχια.

Το 85% του νησιού στο Δημόσιο

Η έναρξη της κτηματογράφησης έγινε με την παραλαβή δηλώσεων τον Απρίλιο του 1999, οι οποίες, ωστόσο, στην πλειονότητά τους ήταν ελλιπείς. Τον Οκτώβριο του 2002 έγινε η πρώτη ανάρτηση, περιλαμβάνοντας όσους είχαν κάνει δήλωση, αν και εννέα στους δέκα δεν είχαν προσκομίσει συμβόλαια. Για την ιστορία, παρελήφθησαν 400 ενστάσεις, κυρίως διενέξεις ιδιοκτητών και νέοι εντοπισμοί ακινήτων.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2005, η εν λόγω υπηρεσία αποφάσισε, δεδομένης της αναμενόμενης μεγάλης έκτασης δασικού χαρακτήρα του νησιού, να «αναμείνει» τη δήλωση του Δημοσίου πριν προβεί στη β’ ανάρτηση, η οποία έγινε τρεις μήνες αργότερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, το Δημόσιο διεκδίκησε το 85% της έκτασης της Γαύδου, δηλαδή 1.060 γεωτεμάχια. Τον Ιούνιο του 2007 έγινε η β’ ανάρτηση, στην οποία συμπεριελήφθησαν μόνο οι δικαιούχοι που είχαν τίτλους, και το Δημόσιο, και παρελήφθησαν περίπου 3.000 ενστάσεις, εκ των οποίων περίπου το 70% αφορούσε διενέξεις μεταξύ πολιτών και Δημοσίου, το 25% τη μη καταγραφή όσων δεν είχαν τίτλους και ένα περίπου 5% διενέξεις μεταξύ πολιτών (για την ακρίβεια καταπατήσεις).

Από το 1999 που έγινε η παραλαβή των δηλώσεων έως το 2011, μόνο ένας τοπογράφος απασχολήθηκε σε μόνιμη βάση με την κτηματογράφηση της Γαύδου, ενώ το 2011 προστέθηκαν τρεις αποσπαμένοι τοπογράφοι προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News