Ελλάδα

Ευρώπη: Εισαγόμενες σταφίδες- «δηλητήριο» από την Τουρκία

Σάλος στην αγορά της Ολλανδίας από τις αναλύσεις που έδειξαν κοκτέιλ απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στην τουρκική σταφίδα

Κοκτέιλ από απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφάρμακα εμπεριείχαν σταφίδες Τουρκίας που εντοπίστηκαν να διακινούνται σε πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στην αγορά της Ολλανδίας. Επανειλημμένως έχουν καταγραφεί στη «ΝΚ» απόψεις αγροτικών στελεχών της Κρήτης για την τουρκική σταφίδα που έρχεται στη χώρα μας και ελληνοποιείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιθανή υπολειμματικότητα σε απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Τώρα λοιπόν, μέσα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανόλη Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν, έρχεται στη δημοσιότητα η υπόθεση αυτή και μάλιστα με τον τίτλο «Η Τουρκία στέλνει μολυσμένες σταφίδες-δηλητήριο στην Ευρώπη».

Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στον πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την ολλανδική Αρχή ελέγχου τροφίμων σε εισαγόμενες σταφίδες από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σταφίδες που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι περιέχουν απαγορευμένο κοκτέιλ φυτοφαρμάκων, που είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία.

Με την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναστολή των εισαγωγών σταφίδας από την Τουρκία που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία και την ενίσχυση των Ευρωπαίων παραγωγών, ώστε να καταστεί ο κλάδος της σταφίδας και πάλι ανταγωνιστικός έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής: «Σάλο στην αγορά της Ολλανδίας αλλά και όλης της Ευρώπης έχουν προκαλέσει πρόσφατες αναλύσεις της ολλανδικής Αρχής ελέγχου τροφίμων, σε σταφίδες που πωλούνται σε πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και έχουν εισαχθεί στην Ε.Ε. από την Τουρκία.

Οι σταφίδες που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι περιέχουν κοκτέιλ απαγορευμένων στην Ε.Ε. φυτοφαρμάκων και ειδικότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είναι γνωστοί ενδοκρινείς διαταράκτες, που προκαλούν αναπαραγωγικές διαταραχές και που είναι πιθανώς καρκινογόνα ή μεταλλαξιογόνα. Μάλιστα, την περίοδο 2018-2020, ο αριθμός των φυτοφαρμάκων στις εισαγόμενες σταφίδες από την Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε.

Τα παραπάνω προκαλούν τεράστια ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών, ενός superfood όπως η σταφίδα, και αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαχείριση των τουρκικών εξαγωγών.

Δεδομένου ότι η σταφίδα της Τουρκίας κυριαρχεί στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  1. Σκοπεύει να λάβει μέτρα για την αναστολή των εισαγωγών σταφίδας από την Τουρκία;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να καταστήσει τον κλάδο της ευρωπαϊκής σταφίδας και πάλι ανταγωνιστικό έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες που δε συμμορφώνονται στο ελάχιστο με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις;».

Στάθης Φραγκιαδάκης

«Θετικό ότι λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί»

Ένας από τους πιο παλιούς αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης, που επανειλημμένως έχει κρούσει τον «κώδωνα» του κινδύνου για τις μολυσμένες σταφίδες της Τουρκίας, ο Στάθης Φραγκιαδάκης από το Κυπαρίσσι, αναφέρει στη «ΝΚ» σήμερα, σχολιάζοντας την υπόθεση αυτή: «Ένα είναι το θετικό: ότι λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που προσπαθούν να διασφαλίσουν τη διατροφή των Ευρωπαίων πολιτών. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα. Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες που όλοι οι Ευρωπαίοι τούς τηρούν στην παραγωγή τροφίμων όπως είναι και η σταφίδα, θα έπρεπε να ενισχύσει περισσότερο τους παραγωγούς τους δικούς της. Και έτσι να παραμείνουν στη γεωργία, που έτσι δημιουργούν και τις συνθήκες της κλιματικής ισορροπίας. Δηλαδή, καλλιεργώντας αμπέλια, σιτηρά, ελιές κ.λπ., υπάρχει μια κλιματική ισορροπία, που όσο εγκαταλείπουμε τη γη, κάπου την καταστρέφουμε», τονίζει κατηγορηματικά ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Ενισχύοντας λοιπόν τους παραγωγούς της σταφίδας του νομού Ηρακλείου, που ήταν ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδος, δημιουργούν μια κλιματική ισορροπία, και από την άλλη διασφαλίζουν και αυτό που τρώνε οι Ευρωπαίοι. Γιατί εμείς έχουμε κανόνες που τους τηρούμε. Αλλά οι τρίτες χώρες, που δεν είναι ακόμα αναπτυγμένες στη φιλοσοφία των ανθρώπων αλλά και στην εμπορία, χρησιμοποιούν ό,τι φάρμακα βάλει το μυαλό μας. Ό,τι φάρμακα είναι απαγορευμένα στην Ελλάδα μπορείς να τα βρεις σε γειτονικές χώρες, όπως Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία και άλλες. Και βλέπουμε τα αποτελέσματα».

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι «θα έπρεπε συνεπώς, εκεί που συζητούν στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην Κομισιόν, να καθίσουν να το σκεφτούν σοβαρά για την υγεία τη δική τους πρώτα απ’ όλα. Και για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Αλλιώς φτάνουμε στο σημείο να εγκαταλείπουμε τη σταφίδα ή να εγκαταλείπουμε αύριο την ελαιοκαλλιέργεια και άλλες καλλιέργειες, εάν δεν μπορεί ο παραγωγός να επιζήσει. Στην Ελλάδα και σε όλη την Ε.Ε. δεν υπάρχει μεταποίηση που να μην έχει HACCP και ISO. Ενώ αντιθέτως από την εισαγωγή φτηνών τροφίμων από τρίτες χώρες ελλοχεύουν τέτοιοι κίνδυνοι. Άρα να δώσουν οικονομικά κίνητρα στους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι είναι συνειδητοποιημένοι, γιατί παράγουν προϊόντα από τα οποία τρώνε και οι ίδιοι και τα παιδιά τους, εκτός από τις εξαιρέσεις που υπάρχουν παντού και πάντα»...

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια