Θεοδωρίδου: «Η τρίτη δόση θα συμβάλει στην πρόληψη της μόλυνσης»

Ελλάδα
Θεοδωρίδου: «Η τρίτη δόση θα συμβάλει στην πρόληψη της μόλυνσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ενίσχυση της ανοσίας με την χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον», είπε, προσθέτοντας ότι σε δυο, τρεις μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση

Έκκληση προς τους ανεμβολίαστους πολίτες απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία. 

Ειδικότερα, η κ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο είπε στην συνέχεια, παραθέτοντας και κάποια στοιχεία πρόσφατης μελέτης για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Για τις παρενέργειες, είπε πως η ίδια μελέτη έδειξε όσα ήδη ξέρουμε, δηλαδή τις γνωστές –πια - παρενέργειες που υπήρχαν και στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ τόνισε πως σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν σε αναλογία δύο στο εκατομμύριο.

O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η ενίσχυση της ανοσίας με την χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον, είπε, προσθέτοντας ότι σε δυο, τρείς μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση. Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «ο στόχος των εμβολίων κατά της covid στις κλινικές μελέτες, ήταν η προστασία από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, στόχος που έχει επιτευχθεί παρά την κυκλοφορία των μεταλλάξεων». Τόνισε επίσης πως «δεν αποτελούσε πρωταρχικό στόχο των εμβολίων, η μείωση της μετάδοσης του ιού».

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά στους εμβολιασμένους και κατά πόσο μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό λιγότερα συχνά από τους ανεμβολίαστους και όταν υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο», διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα μεταξύ άλλων ανέφερε πως «με την τρίτη δόση φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον», τονίζοντας πως «ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος».

Τέλος υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».

Μ. Θεμιστοκλέους: Το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε από την πλευρά του είπε ότι το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 62,3% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Για την τρίτη δόση η αναμνηστική δόση γίνεται έξι μήνες μετά τη 2η.

Έχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση.

Περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς.

«Έχουμε δυνατότητα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα», τόνισε ο κ.Θεμιστοκλέους, ενώ με βάση τα στοιχεία, ραντεβού βρίσκει κανείς σε διάστημα 5-6 ημερών. Για την εκκλησία ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα Πίστης και Ομολογίας, είμαστε, είπε, σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 7.287 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται 105 θάνατοι.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News