Ψηφιακή ωριμότητα επιχειρήσεων - 22η στην ΕΕ η Ελλάδα

Ελλάδα
Ψηφιακή ωριμότητα επιχειρήσεων - 22η στην ΕΕ η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελληνικές εταιρείες, ωστόσο, έχουν πολύ καλή επίδοση σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data analytics

Στην 22η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης των κρατών μελών της Ε.Ε. για το 2021, με βάση τις ψηφιακές επιδόσεις,  βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Στον ευρωπαϊκό δείκτη «Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας», ο οποίος καταδεικνύει την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 28,5% όταν ο μέσος όρος είναι 37,6%.

 Οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολύ καλή επίδοση σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data analytics, παρά τη μη γρήγορη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα τους. Συγκεκριμένα, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης φτάνει στο 34%, που ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της Ε.Ε. που φτάνει το 25%.

Εξαιρετική επίδοση έχουν οι ελληνικές εταιρείες και στο ποσοστό  χρήσης τεχνολογιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων, όπου με 13% η Ελλάδα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., η οποία βρίσκεται στο 14%. Παράλληλα, το 38% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα βασίζεται στην ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών, με ένα ποσοστό άνω του μέσου όρου του 36% στην Ε.Ε.

 Ωστόσο, η αξιολόγηση του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ε.Ε. DESI 2021, υποδεικνύει ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν υιοθετούνται εγκαίρως από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η Ελλάδα με 65% βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. (66%).Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η μια στις 5 εταιρείες (19%) χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 23% στην Ε.Ε..

«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη θέσπισης εθνικής ψηφιακής βιομηχανικής στρατηγικής»

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση του DESI 2021 για την Ελλάδα, αναφέρθηκε και στα μέτρα για την αύξηση της ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε επενδύσεις με τη μορφή επιχορηγήσεων για το ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (προϋπολογισμός €375 εκατ). Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: “Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη θέσπισης εθνικής ψηφιακής βιομηχανικής στρατηγικής, καθώς και λήψης επιπρόσθετων μέτρων για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού και επενδυτικού πλαισίου, με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης μεγαλύτερων και μικρότερων επιχειρήσεων”.

Τα 330 εκατ. €  σε χρηματοδότηση με τη μορφή δανειακής διευκόλυνσης, για την  μετατροπή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ψηφιακή μορφή (ΜμΕ), προβλέπει η Επιτροπή μετά από διαπίστωση της Επιτροπής. Όπως και προϋπολογισμό ύψους €770 εκατ. για την ψηφιοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων.

 Επιπλέον, στο σχέδιο συγκαταλέγεται και η «Επιτάχυνση της έξυπνης μεταποίησης» που έχει ως σκοπό την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση των τεχνολογικών τους υποδομών, την αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού τους με χρήση προηγμένων έξυπνων τεχνολογιών που δε θα έχουν βλαβερές επιπτώσεις προς το περιβάλλον και σε τελική βάση την μετάβαση στην Βιομηχανία 4.0

 Τεράστια αύξηση στην ψηφιοποίηση το 2020

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι πρωτεργάτριες στην χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Η  ψηφιοποίηση και συγκεκριμένα η χρήση των τεχνολογιών cloud σημείωσε τεράστια αύξηση το 2020, όπου έφτασε το 26% σε σχέση με το 16% το 2018.

  Σχετικά με τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες (14% μαζικά δεδομένα, 25% ΤΝ και 26% υπολογιστικό νέφος), μόνο ένα μικρό ποσοστό τις προτιμά. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι η απόσταση από τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας είναι τεράστια.  Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μόνο ένα μικρό μέρος των εταιρειών χρησιμοποιεί μαζικά δεδομένα ακόμη και σε αρκετές από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, σε αντίθεση με τον στόχο του 75%.   Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Ε.Ε. για το 2030 είναι το 90% των ΜμΕ να έχουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, σε σχέση με το 60% το 2020 και τουλάχιστον το 75% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες έως το 2030.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News