Πλεύρης για νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο σε χώρους εργασίας

Ελλάδα
Πλεύρης για νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο σε χώρους εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός υγείας διευκρινίζει τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το πρωθυπουργό για τους ανεμβολίαστους

Σε διευκρινίσεις για τα συμπληρωματικά μέτρα, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφορικά με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες Πέμπτη 18 Νοεμβρίου.

Ο κ. Πλεύρης, αναφορικά με τη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, δήλωσε «Το ΕΣΥ βρίσκεται σε μία πίεση δεδομένου ότι η κοινωνία και η οικονομία παράλληλα λειτουργούν, ενώ υπάρχει και η πανδημία της Covid-19 που εντείνει την πίεση, ειδικά στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ. Το ΕΣΥ αντέχει είναι σταθερό για να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες στους πολίτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 700 απλές κλίνες σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Από σήμερα το πρωί αποστέλλονται τα φύλλα πορείας προς 80 ιδιώτες γιατρούς.

Σχετικά με την επίταξη των ιατρών ανέφερε «Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση. Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό».

Παράλληλα ο υπουργός υγείας, σχετικά με την αύξηση των ραντεβού για τον εμβολισμό τόνισε «Ξεπερνούν τις 900.000 τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, τα περισσότερα για την τρίτη δόση».

Τη σημαντικότητα της τρίτης δόσης επισήμανε ο Θάνος Πλεύρης, ειδικότερα για τους πολίτες άνω των 60 ετών «Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη και συνεπώς επιλέγουμε ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση ώστε να λογίζονται ως εμβολιασμένοι. Από τις 13 Δεκεμβρίου πλέον, όποιος είναι άνω των 60, προκειμένου να λογίζεται ως πλήρως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση. Αναλαμβάνουμε, επίσης, μια πρωτοβουλία, ώστε το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό να περιλαμβάνει και την τρίτη δόση».

Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε οτι επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Υπενθυμίζονται τα νέα μέτρα

  • Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  • Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
  • Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
  • Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News