Ελλάδα

Κορωνοϊός- Νέα Μέτρα: Τι ισχύει από Δευτέρα για τους «ανεμβολίαστους»

Πιστοποιητικό για την 3η δόση οφείλουν να επιδεικνύουν, από τις 13 Δεκεμβρίου οι πολίτες άνω των 60

Στο σημερινό του διάγγελμα προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων, με τους ανεμβολίαστους να γίνονται το κεντρικό σημείο αναφοράς και τον πρωθυπουργό να σημειώνει:

«Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες». Και συνέχισε: «Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν».

Επιπροσθέτως, οι πολίτες άνω των 60 ετών, από τις 13 Δεκεμβρίου, δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, παρά μόνο με την προϋπόθεση της επίδειξης πιστοποιητικού της τρίτης δόσης. Ο παραπάνω περιορισμός αφορά τους πολίτες άνω των 60 για τους οποίους έχουν παρέλθει επτά μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι: «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου».

Τα επιπρόσθετα μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

Κυλιόμενο ωράριο: Σον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Εντατικοί έλεγχοι: Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση ΕΣΥ: Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!», τόνισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας το μήνυμα του προς τους πολίτες , ενώ είχαν προηγηθεί οι ανακοινώνοντας κατά του τελευταίου, δια των οποίων γνωστοποιήθηκε η αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

«Το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «σήμερα, έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες. Τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Ωστόσο, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα».

Παρακάτω, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι: «σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι. Και όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση. Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να γυρίσουν την «πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια», καταλήγοντας ότι «αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης».

(φωτογραφία intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια