Έκτακτο: Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δ+ σε Περιφέρεια της Κρήτης

Κρήτη
Έκτακτο: Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δ+ σε Περιφέρεια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για το 15ο κρούσμα της μετάλλαξης Δ+ (ΑΥ.4.2) στην Ελλάδα

Στη σημερινή εβδομαδιαία Έκθεση για την γονιδιωματική ανάλυση στη χώρα, ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δ+ (ΑΥ.4.2) στη χώρα, το οποίο εντοπίστηκε στην Ιεράπετρα.

Πρόκειται για το 15ο κρούσμα της μετάλλαξης Δ+ (ΑΥ.4.2) στην Ελλάδα και το πρώτο στην Κρήτη, καθώς έως σήμερα από τη γονιδωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αντανακλάται από το γεγονός ότι από τις 30/08/2021 έως 12/09/2021 συνιστούσε το 99,64% των κρουσμάτων που προέκυψε από την γονιδιωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας είναι η δεύτερη πιο συχνά εντοπισμένη μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος (30,70%), πίσω μόνο από τη μετάλλαξη Άλφα (52,89%).

Το ιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης εντόπισε τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, υπό την ονομασία «Δέλτα +», η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση την τελευταία περίοδο. Σε πρώτο χρόνο, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια μετάλλαξη που πιθανώς να μεταδίδεται πιο γρήγορα, αλλά δεν φαίνεται να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις σε όσους μολύνει. Τα υφιστάμενα εμβόλια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αρκετά προς την αντιμετώπιση της.

Τι είναι το στέλεχος Δέλτα+

Το νέο στέλεχος Δέλτα Συν, έχει δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα, με την οποία προσκολλάται ο κορωνοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα. Μετά την προσκόλλησή του, είναι εύκολο να εισβάλλει στο εσωτερικό τους. Η μετάλλαξη Δέλτα Plus του κορωνοϊού έχει εμφανιστεί στη Βρετανία, ενώ λίγα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής έχουν εντοπιστεί επίσης σε ΗΠΑ και Δανία.

Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την 'Αλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική...Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News