Κατώτατος Μισθός: Έως και 42% η μείωση του εργατικού κόστους από το 2022 - Οι ωφελούμενοι

Ελλάδα
Κατώτατος Μισθός: Έως και 42% η μείωση του εργατικού κόστους από το 2022 - Οι ωφελούμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εως και το 42% του εργατικού κόστους, για τον κατώτατο μισθό, θα μπορούν να εξοικονομήσουν οι εργοδότες

Αλλάζουν από το επόμενο έτος οι συσχετισμοί στην αγορά εργασίας για περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, μιας και από τον Ιανουάριο του 2022 μπαίνουν σε εφαρμογή δυο μεγάλα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, έως και το 42% του εργατικού κόστους, για τον κατώτατο μισθό, θα μπορούν να εξοικονομήσουν οι εργοδότες, δια της συνδυαστικής «εκμετάλλευσης» του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» και του ενισχυμένο πρόγραμμα της επιδότησης 100.000 + 50.000 νέων θέσεων εργασίας, τα οποία, ως ορίζουν οι τελευταίοι προγραμματισμοί, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2022.

Στόχος των σχετικών προγραμμάτων είναι οι να μπουν στην αγορά εργασίας νέοι χωρίς προϋπηρεσία, με την πολιτεία να δίνει κίνητρο στους εργοδότες , δια της μερικής επιδότησης του εργατικού κόστους. Η πολιτεία φιλοδοξεί ότι τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε μια τόνωση των προσλήψεων, και εν ταυτώ στην μείωση της ανεργίας στους νέους, η οποία κατά την ΕΛΣΤΑΤ έφτασε το 38,2%, αναφορικά με το Β’ τρίμηνο τρέχοντος έτους.

Αναλυτικότερα, το «Πρώτο Ένσημο» αφορά νέους ανέργους 18-29 ετών οι οποίοι δεν διαθέτουν καμιά προηγούμενη προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας (μισθωτής απασχόλησης δηλαδή) σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου τομέα, εκτός αν η εργασία είχε γίνει με μπλοκάκι.

Ως ορίζει το εν λόγω πρόγραμμα, κάθε νέος που προσλαμβάνεται επιδοτείται αυτομάτως με 1.200 ευρώ για ένα 6μηνο, υπό την προϋπόθεση ότι η θέση είναι πλήρους απασχόλησης. Σε περίπτωση που η θέση αφορά μερική απασχόληση, η επιδότηση πέφτει στο μισό, άρα στα 600 ευρώ.

Ο τρόπος καταβολής της επιδότησης των 1.200 ευρώ:

  • 600 ευρώ απευθείας στον εργαζόμενο (χωρίς να μεσολαβεί ο εργοδότης) σε 6 δόσεις ανεξάρτητα από το μισθό: 100 ευρώ κάθε μήνα ανεξάρτητα από το μισθό.
  • 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νέου εργαζόμενου που προσελήφθη, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αν ο μισθωτός λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ, μετά την αύξηση 2% από τον Ιανουάριο, άρα καθαρά 570 ευρώ, θα εισπράττει συνολικά 670 ευρώ το μήνα για 6 μήνες εφόσον έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Ο συνδυασμός των δύο προγραμμάτων

Το «Πρώτο Ένσημο» δύναται να συνδυαστεί με το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσω του οποίου ο εργοδότης θα επιδοτείται 100% για τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε εργοδοτικές αυτές είτε εργατικές.

Δια του παραπάνω συνδυασμού, ο εργοδότης θα μπορεί να κερδίσει ακόμη και το 42% του εργατικού κόστους.

Επί παραδείγματι:

Εργοδότης προσλαμβάνει υπάλληλο, από την 1η Ιανουαρίου 2022, με τον νέο εργαζόμενο να λαμβάνει τον κατώτατο μισθό και να μην διαθέτει προϋπηρεσία.

Χωρίς την επιδότηση των ανωτέρω προγραμμάτων, το συνολικό κόστος για τον εργοδότη θα ανέρχεται σε 820 ευρώ.

Δια της ένταξης στο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» ο εργοδότης κερδίζει, 100 ευρώ επιδότηση κάθε μήνα.

Σε δεύτερο χρόνο, αν γίνει ένταξη και στο πρόγραμμα που αφορά τις 150.000 νέες θέσης εργασίας, ο εργοδότης θα κερδίζει και τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες ανέρχονται σε 243,05 ευρώ.

Βάσει των παραπάνω, η συνολική επιδότηση από τα προγράμματα θα ανέρχεται σε: 343,05 ευρώ.

Κατά συνέπεια, το εργατικό κόστος για τον εργοδότη θα ανέρχεται σε : 477 ευρώ

Γεγονός που συνεπάγεται την μείωση του συνολικού κόστους ανά πρόσληψη κατά 42%

Στην περίπτωση που η σύμβαση εργασίας έχει διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, σημειώνεται ότι η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με το χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης). Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News