Συρίγος: Προϋπόθεση ο εμβολιασμός για την εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ

Ελλάδα
Συρίγος: Προϋπόθεση ο εμβολιασμός για την εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχω κάτι εναντίον των συμπολιτών μας που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν, αλλά εξίσου σεβαστά είναι και τα επιστημονικά δεδομένα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Διευθυντής της μονάδας COVID στο «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος

«Δεν μπορεί να τους βάζουμε στην ίδια μοίρα, γιατί δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να βγουν από την ΜΕΘ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σε σημερινή του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής- μονάδα covid, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος.

«Υπάρχουν κριτήρια για την εισαγωγή στην ΜΕΘ, οι γιατροί δεν έχουν δικαίωμα και ούτε μπορούν να αυθαιρετούν, ούτε να έχουν τις προσωπικές τους συμπάθειες», εξήγησε ο κ. Συρίγος, με τον ίδια να τονίζει ότι:  «Στα κριτήρια, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να συμπεριληφθεί ο εμβολιασμός», πρότεινε σε συνέντευξή του.

Ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε, «δεν έχω κάτι εναντίον των συμπολιτών μας που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν» σημειώνοντας πως «είναι δικαίωμά τους και είναι απόλυτα σεβαστό».

Με τον ίδιο να προσθέτει, «αλλά εξίσου σεβαστά είναι και τα επιστημονικά δεδομένα και υπάρχουν κανόνες επιστημονικής δεοντολογίας και λένε ότι οι περισσότερες πιθανότητες για να βγεις από ΜΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για να μπεις σε αυτή, για να αξιοποιήσει το τεράστιο κόστος και τα facilities που του παρέχει το κράτος. Άρα πρέπει να συνυπολογίζεται κατά πόσο έχει εμβολιαστεί ο άρρωστος ή όχι».

Ο καθηγητής συνεχίζοντας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορεί να τους βάζουμε στην ίδια μοίρα, γιατί δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να βγουν από την ΜΕΘ»,  ξέρετε πόσους μη εμβολιασμένους ασθενείς covid έχουμε στο Σωτηρία που δεν μπορούμε να τους βγάλουμε από τις ΜΕΘ και να τους αποσωληνώσουμε; Με αυτά ζούμε. Δεσμεύουμε κρεβάτια από άλλους που θα γινόντουσαν καλά. Μήπως δεν έπρεπε να τους βάλουμε από την αρχή;».

«Οι καρκινοπαθείς επειδή χρονίως αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους με καρτερικότητα, ευπρέπεια και δεν φωνάζουν, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και αυτοί δικαιώματα. Πρέπει σύντομα να λάβει η πολιτεία μέτρα και για αυτούς. Έχουμε διπλό πρόβλημα, με ογκολογικά χειρουργεία που αναβάλλονται και θα μπορούσαν να είναι σωτήρια, αλλά φτάνουμε να έχουμε πρόβλημα και στις ΜΕΘ, με τις περισσότερες να έχουν γίνει covid και άνθρωποι που θα μπορούσαν να γίνουν καλά από ένα χρόνιο νόσημα που τώρα έτυχε να έχουν μια ευκαιριακή λοίμωξη, δεν βρίσκουμε κρεβάτι και τους διασωληνώνουμε και τους κρατάμε σε απλό θάλαμο. Δεν είναι άδικο αυτό;», διερωτήθηκε ο κ. Συρίγος.

«Ο κακομοίρης που έχει καρκίνο-και συγνώμη για την λέξη, δεν είναι καθόλου κακομοίρης, είναι αξιοπρεπέστατος και παλεύει για την ζωή του και τα δικαιώματά του, απλώς δεν φωνάζει- ό,τι του λέμε το κάνει, ό,τι χρειάζεται για την πάθησή του το κάνει. Ο άλλος όμως έχει μερίδιο συνευθύνης αφού δεν έχει εμβολιαστεί» διαπίστωσε ο κ. Συρίγος.

«Είναι ένα ζήτημα ηθικών και νομικών θεμάτων και η πρωτοβουλία και παρέμβασή μου είναι για να ανοίξει αυτός ο δημόσιος διάλογος. Στο τέλος ο γιατρός αποφασίζει και είναι φοβερό το βάρος που πέφτει στους ώμους του αλλά η συζήτηση και οι κατευθυντήριες οδηγίες θα έπρεπε να έχουν δοθεί από πριν. Πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος στον οποίο παρακαλώ πολύ πρέπει να συμμετάσχουν και οι συνάδελφοι που είναι εναντίον του εμβολίου, άρα έχουν την επιστημονική βαρύτητα της γνώμης τους, να μας πουν αν συμφωνούν ότι πρέπει να προηγείται αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, άρα ο εμβολιασμένος».

Εν συνεχεία, ο καθηγητής έδωσε μια εικόνα από τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στο «Σωτηρία», με ασθενείς covid που φτάνουν με πολύ προχωρημένη επιβάρυνση της υγείας τους. Το παραπάνω γεγονός συνδέεται άμεσα με την άρνηση των νοσούντων να επισκεφθούν το νοσοκομείο σε αρχικά στάδια της μόλυνσης, λόγω της άρνησης τους ως προς την ύπαρξη της πανδημίας.

«Ο άρρωστος με covid, από τα επείγοντα διασωληνώνεται κατά την διαδρομή μέχρι να ανέβει στον θάλαμο γιατί δεν προλαβαίνει. Είναι πολύ βαριά άρρωστοι, νιώθουν αγωνία θανάτου και είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Είμαι υπέρ των εμβολίων και έχω αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι αντιεμβολιαστές. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία την ώρα του πόνου, της δύσπνοιας, του αισθήματος επικείμενου θανάτου, ανεξαρτήτως πρόσφατων προσωπικών επιλογών, φύλου, χρώματος, ο γιατρός είναι τυφλός, περισσότερο και από την δικαιοσύνη όταν έχει μπροστά του έναν άνθρωπο που υποφέρει» σημείωσε ο κ. Συρίγος συνοψίζοντας.

(φωτογραφία unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News