Κορωνοϊός: Επίσημα στο «κόκκινο» το Ρέθυμνο - Τι ισχύει για την επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη

Κρήτη
Κορωνοϊός: Επίσημα στο «κόκκινο» το Ρέθυμνο - Τι ισχύει για την επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα το έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα από τον Πρωθυπουργό - Τι αναμένεται να αναφέρει

Το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου ανανεώθηκε ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, στον οποίο εντάσσονται πλέον πέντε νέες Περιφερειακές Ενότητες στο «κόκκινο» επίπεδο επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένου του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στο κόκκινο, είναι απόρροια της αυξητικής τάσης στα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, αυξητική τάση κρουσμάτων καταγράφεται και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου όμως δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί την αλλαγή επιπέδου επιτήρησης, ενώ την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε επίπεδο Κρήτης, εμφανίζει την δεδομένη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική εικόνα στο νησί της Κρήτης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την κατάσταση «ασφυξίας» στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ και το επίπεδο νοσηλειών στα νοσοκομεία του νησιού, παραμένουν σε ελεγχόμενο επίπεδο.

Στο «κόκκινο», περνούν σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη οι νομοί:

  • Θεσπρωτίας
  • Λακωνίας
  • Ρεθύμνου
  • Άρτας
  • Κορινθίας

Νοσηλείες κορωνοϊού: Ξεπέρασαν τους 100 οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης

Υπενθυμίζεται πως σήμερα καταγράφηκε μικρή αύξηση καταγράφεται στις νοσηλείες κορωνοϊού στα Νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς ξεπέρασαν τις 100.

Συνολικά στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται 101 ασθενείς, 87 νοσηλεύονται στις κλινικές Covid και 14 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων 10 είναι διασωληνωμένοι.

Το μεγαλύτερο βάρος συνεχίζει να σηκώνει το νοσοκομείο Χανιών με συνολικά 29 ασθενείς, ενώ δεν καταγράφεται καμία νοσηλεία στο νοσοκομείο Σητείας.

Σήμερα το έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα από τον Πρωθυπουργό

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19:30, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα στοχεύσει στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού ενόψει Χριστουγέννων.

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να επαναλάβει, πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συνεχίζουν να έχουν απαγορεύσεις.

Όσοι επομένως δεν εμβολιαστούν, δεν θα μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο εσωτερικό των καταστημάτων της εστίασης, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test οπουδήποτε αλλού βρεθούν εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και εκκλησίες.

Επίταξη γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα

Ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με στοιχεία περίπου 40 δήλωσαν συμμετοχή.

Ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανοποιητικός με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία για την επίταξη ιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, διάρκεια ενός μήνα.

Την επίταξη επιβάλλει η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η πληρότητα κλινών κορωνοϊού στην εδαφική περιοχή της 3ης, της 4ης και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η καθημερινή μετατροπή νέων κλινικών σε κλινικές COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και την τελευταία στιγμή οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καλούσαν τα μέλη τους να στελεχώσουν την ομάδα των γιατρών που θα βοηθήσει τους συναδέλφους τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, εαν δεν είχε προηγηθεί η αναγγελία της επίταξης και οι δημόσιες τποθετήσεις που ακολούθησαν, ενδεχομένως το ενδιαφέρον να ήταν περισσότερο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News