Δώρο Χριστουγέννων: Πώς να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε - Αναλυτικά η διαδικασία

Ελλάδα
Δώρο Χριστουγέννων: Πώς να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε - Αναλυτικά η διαδικασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η διαδικασία υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων - Τι γίνεται σε περίπτωση μη καταβολής

Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν καταβάλει το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς τους. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το δώρο δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη κι αν εργάζονται.

Υπολογισμός δώρου

Μόνοι τους θα μπορούν να υπολογίσουν το ακριβές ποσό του δώρου Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΚΕΠΕΑ.

Αναλυτικά η διαδικασία:

  • Μπαίνετε στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ
  • Επιλέγετε αν είσαστε υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης
  • Συμπληρώνετε τις μικτές αποδοχές σας (μισθό ή ημερομίσθιο)
  • Εισάγετε ημερομηνία έναρξης αν προσληφθήκατε μετά την 1/5 ή αν λύθηκε η εργασιακή σας σχέση πριν την 31/12 εισάγετε ημερομηνία λήξης

Το κεντρικό στοιχείο που ορίζει το ποσό του δώρου, αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς έως και την 10η Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, πριν από την προαναφερθείσα ημερομηνία, το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογίζεται με γνώμονα τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Ως σύνολο των τακτικών αποδοχών ορίζεται ο καταβαλλόμενος μισθός ή το ημερομίσθιο. Στο πεδίο των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, όπως και κάθε άλλη παροχή, είτε αυτή μεταφράζεται σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή ή κατοικία, εφόσον αυτές καταβάλλονται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από το μισθωτό εργασίας, σε ημερήσια συχνότητα, κατ’ επανάληψη, περιοδικά ή κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Τι γίνεται αν δεν καταβληθεί το δώρο εντός της ορισμένης ημερομηνίας

Ως ορίζει ο νόμος, η 21η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, με την 31η Δεκεμβρίου να αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.), όπως και την τελευταία να αποτελεί το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του ποσού.

Στην περίπτωση που δεν γίνει έγκυρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι πρέπει να προχωρήσουν σε μηνυτήρια αναφορά, η σύνταξη της οποίας θα γίνεται μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εν συνεχεία η μηνυτήρια αναφορά θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα, με επόμενο βήμα την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα θα γίνεται διαβίβαση και στο οικείο αστυνομικό τμήμα, προς εκκίνηση των διαδικασιών αυτόφωρης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν καλούνται να πληρώσουν παράβολο, προς υποβολή της  μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην περίπτωση όμως της ατομικής μήνυσης, οι εργαζόμενοι  οφείλουν να καταβάλουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ, συν μια προσαύξηση της τάξης του 20%.

Επιπροσθέτως στην μηνυτήρια αναφορά, θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής αναγραφή των στοιχείων της επιχείρησης όπως και των στοιχείων κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, εντός της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας, δια της  διενέργειας ελέγχων, με τον ΣΕΠΕ να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων στους εργοδότες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News