Πολυτεχνείο: Κατέθεσε στεφάνι η Κ. Σακελλαροπούλου

Ελλάδα
Πολυτεχνείο: Κατέθεσε στεφάνι η Κ. Σακελλαροπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τα μηνύματα πολιτικών προσώπων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε στεφάνι πριν λίγο στο Πολυτεχνείο για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

«Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία» ανέφερε η Κ. Σακελλαροπούλου

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν.

Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους.»

Κ. Μητσοτάκης: «Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ανανεώνουν το νόημά τους»

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

Και υπογραμμίζει: «Ας υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας ν' απαντούν στο πρόταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. 'Αλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση.

«Σήμερα, τιμάμε όσους αγωνίσθηκαν για τη Δημοκρατία» ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας

«Σήμερα, τιμάμε όσους αγωνίσθηκαν για τη Δημοκρατία και με εθνική ενότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών», τονίζει, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως η εξέγερση στο Πολυτεχνείο ένωσε τους πολίτες στον κοινό αγώνα κατά της δικτατορίας.

«Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας» δήλωσε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στεφάνι κατέθεσε στο Πολυτεχνείο αντιπροσωπεια του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Έπειτα ο Δ. Τζανακόπουλος προχώρησε σε σχετική δήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου «Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας. Κι αυτή τη δημοκρατία είναι που πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για την αλληλεγγύη , για την ισότητα, για την ελευθερία, για να νικήσει η ζωή, για να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας, της εξέγερσης, της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973»​

«Ζήτω το Πολυτεχνείο, ζήτω τα Πολυτεχνεία του μέλλοντος, ζήτω τα Πολυτεχνεία της νέας γενιάς» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη δεξιά, είναι αγκάθι για την ολιγαρχία γιατί τους θυμίζει τη δυνατότητα αυτού του λαού την ώρα που νομίζουν ότι τον έχουν του χεριού τους». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Ο λαός αυτός να βρει τις αστείρευτες δυνάμεις να εξεγερθεί, τόσο για την απεξαρτησή του από την ελληνική ολιγαρχία όσο και από τη διεθνή εξάρτηση. Ζήτω το Πολυτεχνείο, ζήτω τα Πολυτεχνεία του μέλλοντος, ζήτω τα Πολυτεχνεία της νέας γενιάς», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Το Πολυτεχνείο Ζει» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών

«17 Νοεμβρίου 1973. Ημέρα μνήμης της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ένα ιστορικό σημείο αναφοράς στον αγώνα του λαού μας κατά της δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Το Πολυτεχνείο Ζει», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Όλοι οι Έλληνες Μαζί και Ενωμένοι μετατρέπουμε την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η επέτειος της αντιδικτατορικής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι ημέρα τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για όσους αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της γνώμης, τη μόρφωση και τη χειραφέτηση» τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και προσθέτει «Τιμούμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, τον πολίτη, τον ανώνυμο Έλληνα που εγκαταλείπει τον μικρόκοσμό του και το ατομικό συμφέρον για να υπηρετήσει το κοινωνικό, το συλλογικό, το εθνικό, το πατριωτικό συμφέρον».

Επίσης αφού υπογραμμίζει ότι «αφήνοντας στο παρελθόν διχασμούς, παρωπίδες και έριδες, αφήνοντας πίσω μας ψευτοδιλήμματα, όλοι οι Έλληνες Μαζί και Ενωμένοι μετατρέπουμε την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν» σημειώνει: «με συντεταγμένο και συστηματικό σχέδιο, με αλήθεια και επενδύοντας σε πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης, σήμερα, οικοδομούμε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας».

Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι 48 χρόνια τώρα τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία, με συνεχή προσπάθεια, κάθε μέρα, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία για όλους. «Με μία χώρα που έχει ανακτήσει το κύρος και τη διεθνή ακτινοβολία της, με την εθνική μας κυριαρχία να είναι αδιαπραγμάτευτη, με την κοινωνία όρθια παρά τις πολύπλοκες και αλληλοσυνδεόμενες κρίσεις» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

https://twitter.com/MVarvitsiotis/status/1460865287834812430

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News