Ελλάδα

Δεν είναι μόνο αναμνηστική η τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του Κορωνοϊού

«Πιθανότατα ο κορωνοϊός θα γίνει «ενδημικός», όπως η γρίπη, με τις σχετικές έρευνες να δείχνουν πως ο ιός αυτός ήρθε για να μείνει», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου - Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εξετάζει την εισαγωγή της τρίτης δόσης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Κομισιόν φαίνεται να εξετάζει εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα εισαχθεί η τρίτη δόση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Έτσι, σε περίπτωση που η πρόταση της Κομισιόν ψηφιστεί, αυτό πρακτικά θα σημαίνει πως όποιος θα θελήσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη, θα πρέπει να έχει κάνει πρώτα και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, ώστε να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.

Μέχρι σήμερα, το πιστοποιητικό COVID έχει διάρκεια για ένα χρόνο και μετά τελειώνει. Με την πρόταση της Κομισιόν η χρήση του πιστοποιητικού θα επεκταθεί πέραν του καλοκαιριού του 2022.

Την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, θα συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο οι αλλαγές που θα γίνουν όσο αφορά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της σημερινής της ενημέρωσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, προς ώρας, οι επιστημονικές αρχές για τον κορωνοϊό αλλά και την εικόνα που φαίνεται να παρουσιάζει η πανδημία στο μέλλον. Στα πλαίσια της πιθανής ενδημικής διάστασης που θα αποχτήσει η νόσος, η πρόεδρος ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κάνουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό κάθε χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με αυτό της γρίπης.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, πιθανότατα ο κορωνοϊός θα γίνει «ενδημικός», όπως η γρίπη, με τις σχετικές έρευνες να δείχνουν πως ο ιός αυτός ήρθε για να μείνει.

 

Τρίτη δόση και παρενέργειες

Θέλοντας να καθησυχάσει τους φόβους και την καχυποψία μερίδας συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παρενέργειες της τρίτης δόσης, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως οι συχνότερες παρενέργειες της τρίτης δόσης δεν διαφέρουν σε τίποτε με εκείνες που παρουσιάζονταν στις προηγούμενες δύο. Ειδικότερα, οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι:

 • πόνος στο σημείο της ένεσης
 • πυρετός
 • πονοκέφαλος

με την μέση διάρκεια των παρενεργειών να μην ξεπερνά, σε μέση διάρκεια, τις δύο μέρες.

Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανίσει και μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων, πράγμα που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και παρέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Επίσης, η ίδια αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας από τον ιό, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, αναφέροντας δε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε την διασπορά του ιού και γι’ αυτό βλέπουμε σήμερα επαναμολύνσεις ανθρώπων ή μολύνσεις εμβολιασμένων.

Εν συνεχεία, η κ. Θεοδωρίδου, έκανε λόγο για τη μείωση της χημικής ανοσίας που παρατηρείται έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Ειδικότερα σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (CDC), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα παραμένει μεγάλη, περιορίζοντας σημαντικά την προοπτική βαριάς νόσησης ή θανάτου.

Για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τις εγκύους. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε, μητέρες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, είχαν αντισώματα όχι μόνο οι ίδιες αλλά και τα νεογέννητα.

«Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το αμυντικό του σύστημα να παράγει τα δικά του αντισώματα», τόνισε.

Θεμιστοκλέους: Από Παρασκευή ο προγραμματισμός ραντεβού για την 3η δόση

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση. Προϋπόθεση για την χορήγηση της τρίτης δόσης, είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ένας μήνας από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων. Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι οι δικαιούχοι μέχρι στιγμής είναι 2.100.000 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 400.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με Pfizer ή με μισή δόση Moderna.

Συγχορήγηση εμβολίων γρίπης και covid

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι: «είναι αναγκαίο να γίνει, ειδικά φέτος που βλέπουμε να υπάρχουν περιστατικά γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο της covid, δεν χρειάζεται να περάσουν μεσοδιαστήματα από κάθε εμβόλιο.  

Σημαντική αύξηση για πρώτη δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σε σχέση με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, τις τελευταίες 7 ημέρες «έχουμε μια καλή συμμετοχή στο κλείσιμο των ραντεβού» και έχουν κλειστεί περισσότερα από 200.000 ραντεβού.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 13.450.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.800.000 πολίτες, δηλαδή το 64,8% του γενικού πληθυσμού και το 74,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 69,6% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.500.000 πολίτες, δηλαδή το 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 66,2% του γενικού πληθυσμού και 76% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών και στην 18η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 17.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 15.1800 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 281 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία - και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 6.269 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 2.679 στα ιατρεία και περίπου 3.598 εμβολιασμοί κατ οίκον.

Στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα για τους εμβολιασμούς

 • Από την ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω, το 76,6% έχει εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, το 75,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, το 87,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών, το 82,3% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών, το 85% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, το 82% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών, το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών, το 78,4% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, το 76,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, το 73,2% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, το 67,4% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών, το 68,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, το 68,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, το 65,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί το 44%.
 • Από την ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών, έχει εμβολιαστεί το 27,8%.

(φωτογραφία intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια