Ελλάδα

Moody's: Πιθανή η νέα αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης

Θετικός αέρας πνέει στην αγορά ομολόγων εν αναμονή της απόφασης της Moody’s αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.

Ο οίκος αξιολόγησης ο οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία Baa3 (η οποία βρίσκεται ”τρία σκαλοπάτια” πιο χαμηλά από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα- investment grade) θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης- τακτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος οίκος αξιολόγησης, η Standard & Poors, στις 22 Οκτωβρίου, διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στην κατηγορία BB.

Την ίδια ημέρα πάντως (Παρασκευή) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2022, στον οποίον θα περιλαμβάνονται και οι επί τα βελτίω αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση από την Moody's.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,21%-1,22%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε πτωτικά στο 0,37% από 0,39% όπως και του 15ετούς στο 1,27% από το 1,28%%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 109 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,19% από 1,25% έναντι -0,24% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,43% στο 1,51%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1412 δολ. από τα 1,145 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1444 δολ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια