Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση

«Ο κορωνοϊός θα παραμείνει ενδημικός ιός, όπως η γρίπη, στη ζωή μας για καιρό - Πυλώνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραμένει το βασικό σχήμα των δύο δόσεων εμβολίων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου

Για τις πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση του εμβολίου, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, κατά της covid 19.

Η κ. Θεοδωρίδου, τόνισε πως οι συχνότερες παρενέργειες είναι οι ίδιες με των δύο προηγούμενων δόσεων. Δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

Μάλιστα, όπως τόνισε από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί και μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Νωρίτερα η κ. Θεοδωρίδου, μίλησε για τη γνώση που έχει έως τώρα έχουμε συγκεντρώσει για τον ιό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία διέψευσε τα σενάρια που ανέφεραν πως με το εμβόλιο θα «εξαφανίζαμε» τον ιό. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό δεν συνέβη κι έτσι ο κορωνοϊός θα παραμείνει «ενδημικά», όπως η γρίπη, στη ζωή μας για καιρό.

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Όπως είπε η ίδια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε την διασπορά του ιού και γι αυτό βλέπουμε σήμερα επαναμόλυνση ανθρώπων που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν αλλά και μόλυνση ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.

Η ίδια έκανε λόγο για μείωση της χημικής ανοσίας μετά από έξι μήνες, αλλά διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του κέντρου πρόληψης νοσημάτων της Αμερικής (CDC), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, είναι σημαντική και σίγουρα πολύ πιο σημαντική από τις οποίες εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων.

Για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τις εγκύους. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, είχαν αντισώματα όχι μόνο οι ίδιες στην πορεία αλλά και τα νεογέννητα. «Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το αμυντικό του σύστημα να παράγει τα δικά του αντισώματα», τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια