Πρώτοι σε εργατικότητα οι Έλληνες στην Ε.Ε

Ελλάδα
Πρώτοι σε εργατικότητα οι Έλληνες στην Ε.Ε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοδο της τάξης του 18% σημειώθηκε στον όγκο πραγματικών ωρών εργασίας για τους Έλληνες, ενώ για τις Ελληνίδες εργαζόμενες η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το 23,9%

Εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών εργάστηκαν 3,0% περισσότερο, στην κύρια εργασία τους, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Eurostat, αυξητική τάση κατεγράφη στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την μεγαλύτερη εκ των οποίων να σημειώνεται στην Ελλάδα, καθώς ο όγκος των πραγματικών ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά 18,0%.

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η επίδοση έξι κρατών μελών της ΕΕ, με τους εργαζομένους τους να απασχολούνται λιγότερο στην κύρια εργασία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο. Μεταξύ των παραπάνω κρατών το Λουξεμβούργο με μείωση 0,2% και το Βέλγιο, στην τελευταία θέση, με πτώση στο 3,6%.

Γεγονός είναι ότι κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, η αγορά εργασίας έχει επηρεαστεί βαθιά από τα μέτρα κατά της Covid-19, με τα τελευταία να έχουν άμεση είτε έμμεση επίπτωση στις ώρες που εργάστηκαν οι ευρωπαίοι απασχολούμενοι.  

Γενικότερα, σε επίπεδο Ε.Ε, το σύνολο των πραγματικών ωρών εργασίας των γυναικών αυξήθηκε κατά 3,3% ενώ την ίδια ώρα στους άνδρες το ποσοστό σημείωσε αύξηση 2,7%.

Στα περισσότερα κράτη-μέλη φάνηκε η παραπάνω αυξητική διαφορά μεταξύ των εργαζομένων των δύο φύλων, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις κρατών όπου τα ποσοστά των ωρών όπου δούλεψαν οι γυναίκες, ήταν εξαιρετικά μεγαλύτερα από εκείνα των ανδρών.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα, με τις πραγματικές ώρες εργασίας των γυναικών στην κύρια απασχόληση τους να αυξάνονται κατά 23,9%, με τις αντίστοιχες ώρες εργασίας των ανδρών να αυξάνονται κατά 14,5%.

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News