Κρήτη: Την πρώτη κορωνο-απεργία θα πραγματοποιήσει αύριο ο κλάδος της εστίασης

Κρήτη
Κρήτη: Την πρώτη κορωνο-απεργία θα πραγματοποιήσει αύριο ο κλάδος της εστίασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κλάδος της εστίασης κατεβάζει αύριο ρολά για 24 ώρες τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη τη χώρα, μη αντέχοντας τα απανωτά πλήγματα από τα μέτρα για την πανδημία

«Φρένο» στους τζίρους των καταστημάτων στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα έχουν βάλει τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα οποία ο καταναλωτής οφείλει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό/rapid test, προκειμένου να του επιτραπεί η είσοδος σε οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα.

Τελειωτικό όμως χτύπημα αποτελούν τα βαριά πρόστιμα που συνοδεύουν τα μέτρα, τα οποία ακολουθούνται και με «λουκέτο» στο οποιοδήποτε κατάστημα που δεν τα τηρεί. Η όλη κατάσταση έχει φορτίσει περαιτέρω την όλη τεταμένη κατάσταση ιδιαίτερα από πλευράς επαγγελματιών της εστίασης, οι οποίοι όλους αυτούς τους 20 μήνες πανδημίας έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα με το να αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους λόγω lockdown, να χάνουν πελατεία λόγω των μέτρων και να αναγκάζονται, όπως λένε, να κάνουν τους αστυνόμους, «σκανάροντας» πιστοποιητικά και «τσεκάροντας» ταυτότητες. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει κατά καιρούς έντονες αντιδράσεις από επαγγελματίες διαφόρων κλάδων.

Όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τον κλάδο της εστίασης, που προχωρά σε πανελλαδική απεργία αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου - η πρώτη μέσα στην πανδημία - κατεβάζοντας ρολά για 24 ώρες τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό δείγμα του πλήγματος που έχει δεχτεί ο χώρος είναι το «λουκέτο» που επιβλήθηκε σε 15 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και τα πρόστιμα συνολικής αξίας 134.450 ευρώ που επιβλήθηκαν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. Αναλυτικότερα, σε συνολικά 74.697 ελέγχους που διενήργησαν το Σάββατο, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙΜΕΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) κατέγραψαν 376 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 134.450 ευρώ, ενώ 15 επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν σε αναστολή της λειτουργίας τους για 15 ημέρες. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν: Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος και των κανόνων λειτουργίας του καταστήματος. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την COVID-19. Μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

«Η εστίαση ψυχορραγεί»

Οι επαγγελματίες του χώρου κατεβαίνουν στους δρόμους αύριο Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, προκειμένου να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους για τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί έναντι του Covid-19. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.

«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα “λουκέτα” και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 (σ.σ. αύριο) ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12 μ. Σεβόμενοι τη δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι μεταξύ άλλων τα εξής: «Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Μετά από 20 μήνες πανδημίας, με αλλεπάλληλα άνοιξε-κλείσε, με αδιέξοδα μέτρα που περιορίζουν τη λειτουργία και την επιβίωση των καταστημάτων μας, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τη στοχοποίηση της εστίασης, αντιμέτωποι πλέον με το 4ο κύμα της πανδημίας, όπως λένε, αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, που θα διασφαλίζουν την υγεία και την επιβίωσή τους, ζουν ξανά το κυνήγι του κλάδου».

Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου καλεί τα μέλη του και όλα τα σωματεία που άπτονται στην εστίαση και στη διασκέδαση στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι αύριο Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, στην Περιφέρεια Κρήτης. Τη διαμαρτυρία του Συνδέσμου στηρίζουν σε τοπικό επίπεδο το Σωματείο Καφεπολών, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού και Διασκέδασης, το ΕΚΗ, η ΟΕΒΕΝΗ, το Σωματείο Μαγείρων, οι DJ, το Σωματείο Φωτογράφων, το Σωματείο Αρτοποιών και το Σωματείο Ζαχαροπλαστών.

Την ίδια ώρα, ραντεβού στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δικαστηρίων δίνουν την ημέρα της απεργίας τα μέλη του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης ν. Χανίων. Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, «την Τρίτη 16 Νοεμβρίου (σ.σ. αύριο), η εστίαση σε όλη τη χώρα (και εδώ στα Χανιά) κλείνει και στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι δεν πάει άλλο! Απαιτούμε στήριξη απέναντι σε κάθε μέτρο περιορισμού της λειτουργίας μας και θωράκιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ας είναι η 16η του Νοέμβρη μια αφετηρία αντεπίθεσης και διεκδικήσεων».

Κρήτη: Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι έμποροι

Από την πλευρά τους, οι έμποροι του νησιού μας εκφράζουν έντονους φόβους για το μέλλον των καταστημάτων τους. Όπως λένε, καταγράφεται μείωση τζίρου κατά 50% με την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων, τα οποία εγκαινιάστηκαν το περασμένο Σάββατο. Μια εβδομάδα μετά, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου παρατηρούν πως τα νέα κυβερνητικά μέτρα διαμορφώνουν δύσκολες συνθήκες, με την επόμενη μέρα να κρίνεται αρκετά δύσκολη. Η αγοραστική ζήτηση είναι μειωμένη, όπως δηλώνουν, ενώ φόβοι εκφράζονται και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, περίοδος που παραδοσιακά είναι η πιο κερδοφόρα για την αγορά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας, Μανόλης Κουμαντάκης, «τα μέτρα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα. Το είχαμε παρατηρήσει και πλέον έχουμε προχωρήσει στη διαπίστωση πως το εμπόριο έχει υποστεί μεγάλη κρίση. Οι πολιτικές, ωστόσο, αποφάσεις εξαρτώνται από τον πολιτικό κόσμο και σίγουρα η πορεία της υγειονομικής εξέλιξης θα κρίνει την εντατικοποίηση ή την άρση των μέτρων. Είμαστε σε αναμονή».

Τα νέα μέτρα πλήττουν την αγορά της Μεσαράς

Πλήγμα για την τοπική οικονομία της Μεσαράς αποτελούν τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, τα οποία εφαρμόζονται τις τελευταίες ημέρες και στην Κρήτη. Μετά τα μεγάλα αστικά κέντρα, ο φακός της «ΚΡΗΤΗ TV» βρέθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις Μοίρες, όπου και κατέγραψε την αγοραστική δυναμική της περιοχής.

Όπως φάνηκε, αισθητή είναι η πτώση στα καταστήματα εστίασης της περιοχής, με τους ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για μείωση που φτάνει το 50%. Με τις απόψεις να διίστανται, αλλά και τα κρούσματα κορωνοϊού να συνεχίζονται στη Μεσαρά, πολίτες και καταστηματάρχες κάνουν λόγο για αναγκαία θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, σε συνδυασμό με κίνητρα στήριξης της ντόπιας επιχειρηματικότητας. Επίσης καταγράφηκε και η δυναμική της λαϊκής αγοράς στις Μοίρες, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να τηρούνται σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News