Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι – Τι εξετάζεται για τους άνω των 65 ετών

Κρήτη
Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι – Τι εξετάζεται για τους άνω των 65 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κυβέρνηση παίρνουν υπόψη την πρακτική σε Ισραήλ και Γαλλία, όπου συνέδεσαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση

Με την πανδημία να ρίχνει βαριά τη σκιά της στη χώρα και τα επιδημιολογικά στοιχεία καθημερινά να δείχνουν αυξήσεις τόσο στους θανάτους, όσο και στις διασωληνώσεις, αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, νέα μέτρα πέφτουν «στο τραπέζι», ώστε να παρεμποδιστεί η ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού. Οι σχετικές συζητήσεις θα κορυφωθούν εντός των επόμενων ημερών με όποιες ανακοινώσεις.

Κυβέρνηση και ειδικοί τονίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό ανάχωμα στην πανδημία, πυκνώνουν τις εκκλήσεις να κάνουν το εμβόλιο όσοι ακόμη δεν το έχουν κάνει, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη λήψη της τρίτης δόσης από άτομα που έχουν ολοκληρώσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη ή την πρώτη - αν πρόκειται για το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Στην κυβέρνηση παίρνουν υπόψη την πρακτική σε Ισραήλ και Γαλλία, όπου συνέδεσαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση, με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο πάντως, «δε νοείται lockdown, ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους».

Αν και η αύξηση της κυκλοφορίας εμβολιασμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει απογοητεύσει ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους -μετά από 245.000 νέα ραντεβού εμβολιασμού μέσα σε 11 ημέρες- υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα, ως εξαιρετικά πιθανό φαντάζει τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της «αναμνηστικής» δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε χθες Κυριακή 14 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Γαλλία.

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», εξήγησε ο κ. Κοντογεώργης, εκτιμώντας παράλληλα πως «σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή».

Σχετικά με την εξασφάλιση της εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο μετά την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65 ετών αναφέρθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, υπολογίζοντας ότι «στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών».

Το φράγμα των 7 εκατομμυρίων

«Το φράγμα των 7 εκατομμυρίων πολιτών είναι πλέον πολύ κοντά. Πρέπει όμως να πάμε ακόμη πιο ψηλά από αυτό για να μειώσουμε τους κινδύνους», υπογράμμισε ο Υπουργός Επικρατείας, ενώ περιέγραψε ότι «σε όρους νοσηλειών ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων ανθρώπων. Ή διαφορετικά, αν είχαμε καταφέρει σήμερα να είναι εμβολιασμένο αντί για το 80% το 95% των ηλικιών 60+, οι βαριές νοσηλείες στις ΜΕΘ θα ήταν περίπου 100 αντί για 480».

Τι άλλο εξετάζεται

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ-μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ άφησε, στο μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  • Περιορισμός στην πληρότητα των καταστημάτων.
  • Μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των πελατών, επαναφορά της τηλεργασίας (μέτρο το οποίο συναντά κάποιες αντιρρήσεις από το υπουργείο Εργασίας).
  • Κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης εργαζομένων στο Δημόσιο.
  • Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι ειδικοί μιλούν και για μέτρα στην ψυχαγωγία.

Όχι στα παλιά

«Η αγορά, η οικονομία και η παιδεία θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ για τα σχολεία ανέφερε πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει έχει αποδώσει με 80.000 τμήματα να λειτουργούν, ενώ λιγότερα από 20 τμήματα έκλεισαν και ξανάνοιξαν.

Άμεσα τα ηπιότερα μέτρα

«Οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας, το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά από Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι πίεση υπάρχει και στα νότια», αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.

«Το lockdown ή τα τοπικά lockdown είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μη συνωστίζονται στα μέσα μεταφοράς, να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, ή η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς να χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

147 σε όλη την Κρήτη

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 3.869. Στην Κρήτη το ίδιο διάστημα καταγράφονται 147 νέα κρούσματα και κατανέμονται ως εξής: Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου 83, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου 27, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 20 και Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου 17.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.766 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 536 (60,8% άνδρες). Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 446 (83,21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 90 (16,79%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Χθες ελέγχθηκαν 261.056 διαγνωστικά τεστ και rapid tests.

Η εικόνα στα νοσοκομεία της Κρήτης

Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Κρήτης είναι απόλυτα διαχειρίσιμη μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Κλινικής COVID του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ TV».

Με το βλέμμα στραμμένο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Κοφτερίδης πρόσθεσε ότι στην Κρήτη υπάρχει σχέδιο δράσης στην περίπτωση ενός νέου κύματος κρουσμάτων στην Κρήτη. Ειδικότερα, για το νοσοκομείο-βαρόμετρο του νησιού, το ΠΑΓΝΗ, ο διευθυντής της Κλινικής COVID ανέφερε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται «δώδεκα ασθενείς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοφτερίδης τόνισε πως η Κρήτη, μετά από ένα πολύ δύσκολο Ιούλιο και Αύγουστο, έθεσε σημαντικές βάσεις, ώστε το 4ο κύμα της πανδημίας, που πλήττει όλη τη χώρα, στην Κρήτη να έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά, καλώντας ταυτόχρονα όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν: «Αυτό ελπίζουμε. Αλλά με τον ιό του κορωνοϊού δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις. Προς το παρόν τα πράγματα είναι καλά και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι. Θα ήθελα όμως να ζητήσω από τους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι μεγάλης ηλικίας να κάνουν το εμβόλιο, γιατί θα είναι αυτοί που θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αν νοσήσουν».

Το 1/4 όσων νοσηλεύτηκαν συνεχίζει να εμφανίζει συμπτώματα

Σημαντικό το ποσοστό ασθενών με «μακρά COVID-19»

Σημαντικό ποσοστό ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό αντιμετωπίζουν για πολλές εβδομάδες - ίσως και για μήνες - τη λεγόμενη «μακρά COVID». Στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων με τίτλο «Αναπνέω ελεύθερα», που πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο στο Μεγάλο Αρσενάλι, τονίστηκε η ανάγκη παρακολούθησης των συμπτωμάτων ακόμη κι αν το άτομο που νοσεί είναι εμβολιασμένο. Με συμπτώματα που δεν υποχωρούν ακόμη και μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου υπολογίζεται ότι είναι το 1/4 των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές COVID και σημαντικό ποσοστό όσων νοσηλεύονται κατ’ οίκον.

«Το ποσοστό, δυστυχώς, είναι μεγάλο. Γίνονται μελέτες, γιατί είναι ένα φαινόμενο που τώρα το βλέπουμε. Μπορεί να είναι μια απλή κόπωση, μπορεί όμως να είναι και δύσπνοια, βήχας, ανοσμία ή αγευσία, που μπορεί να ακολουθεί για πολλές εβδομάδες, αλλά μπορεί να έχουμε και σημαντικότερα συμπτώματα, όπως διάμεση πνευμονοπάθεια και παθήσεις των πνευμόνων που παραμένουν για πάρα πολύ καιρό», εξήγησε ο πνευμονολόγος κ. Μιλτιάδης Μαρκάτος.

Στις περιπτώσεις εμφάνισης της μακράς Covid χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και απαιτείται στενή ιατρική παρακολούθηση. Για τους νοσηλευόμενους συστήνεται επανεξέταση στον ένα μήνα μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. «Αλλά και γι’ αυτούς που το περνάνε στο σπίτι είναι σημαντικό να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους», είπε ο κ. Μαρκάτος.

Στο τέταρτο πανδημικό κύμα που είναι σε εξέλιξη, οι ειδικοί τονίζουν πως οι κύριοι φορείς μετάδοσης του ιού είναι τα παιδιά, γεγονός που αποδεικνύουν τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σε σχολεία. «Είναι ένας πληθυσμός ο οποίος θα περάσει εύκολα τη νόσο, μιλάμε για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, όμως θα έχουμε τη μετάδοση σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Αναφορικά με τα χαμηλά επίπεδα νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης σε σχέση με αυτά της υπόλοιπης χώρας, οι πνευμονολόγοι τονίζουν πως δε θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και ότι τα δεδομένα εύκολα ανατρέπονται.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News