Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού με τους πιστοποιημένους ιδιώτες

Ελλάδα
Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού με τους πιστοποιημένους ιδιώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ την Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν των πιστοποιημένο ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει το φάκελο για την συνταξιοδότησή τους

Την ευκαιρία να επιλέξουν τον ιδιώτη που θα αναλάβει την υπόθεση τους, θα έχουν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει το ηλεκτρονικό αίτημα τους για συνταξιοδότηση. Η πλατφόρμα ανοίγει στις 15 Νοεμβρίου, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να επιλέξουν τον δικηγόρο ή λογιστή που θα αναλάβει την υπόθεση της σύνταξης τους.

Εντός της πλατφόρμας ο ασφαλισμένος θα βρει λίστα με τους πιστοποιημένους και διαθέσιμους ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν αναλάβει λιγότερες από 5 υποθέσεις. Με τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές να καλούνται, μερικές μέρες πριν την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας, να δηλώσουν την διαθεσιμότητα τους για ραντεβού.

Η διαδικασία

Αφού πρώτα ο ασφαλισμένος επιλέξει τον ιδιώτη που θέλει, εν συνεχεία θα ορίσει την ημερομηνία και την ώρα που θέλει να συναντηθεί μαζί του. Σε δεύτερο χρόνο, ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει mail, στο οποίο θα επιβεβαιώνεται τόσο το ονοματεπώνυμο του εκάστοτε ιδιώτη, όσο και η ώρα του ραντεβού που καταχωρήθηκε.

Από την στιγμή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής ιδιώτη, η ανάθεση θα γνωστοποιείται ηλεκτρονικά στον e-ΕΦΚΑ, λαμβάνοντας τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης. Στην συνέχεια ο  e-ΕΦΚΑ θα ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης. Εάν οι βεβαιώσεις  ή τα σχέδια που υποβλήθηκαν αντιστοιχούν στην ανάθεση, ο e-ΕΦΚΑ θα προχωρά στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Οι υποθέσεις θα αναλάβουν οι πιστοποιημένοι

Σε πρώτο χρόνο, οι πιστοποιημένοι ιδιώτες θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν τις εύκολα αντιμετωπίσιμες υποθέσεις, με τους  πολύπλοκους φακέλους να ανατίθενται στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι και λογιστές θα να αναλαμβάνουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ που αντιστοιχούν περίπου στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων ανά μήνα.

Πέραν της δικαιοδοσίας των ιδιωτών θα βρίσκονται, οι υποθέσεις μισθωτών με μειωμένο ωράριο ή κυμαινόμενες αποδοχές, περιπτώσεις απασχολούμενων με το κομμάτι (φασόν), καθώς και όσων ασχολούνται στο θέαμα - ακρόαμα (π.χ. ηθοποιοί, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης).

Επιπροσθέτως, εξαίρεση θα αποτελέσουν και οι υποθέσεις, διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης, όπως και διαμονής στο εξωτερικό ή και περιπτώσεις ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού. Τέλος, οι πιστοποιημένοι ιδιώτες δεν θα ασχοληθούν με περιπτώσεις ασφαλισμένων που προέρχονται από τα λεγόμενα «εντασσόμενα ταμεία», δηλαδή τα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών καθώς και από τα συγχωνευθέντα. 

Οι αμοιβές των ιδιωτών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίστηκαν οι αμοιβές των λογιστών και δικηγόρων που θα επιστρατευθούν προς επίλυση των ζητημάτων. Η αμοιβή θα ορίζεται βάσει της αποστολής που θα τους αναθέσει ο εκάστοτε ασφαλισμένος, αναλυτικότερα:

-Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: (αα) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, (αβ) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

-Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία - υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

-Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.

-Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο.

-Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης: 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News