Ελλάδα

Χατζηδάκης: Τον Φεβρουάριο η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων του 2019

«Καταβάλλουμε προσπάθεια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως πιστεύουμε πως θα έχουμε την εξέλιξη που θέλουμε», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης

Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι ο ΕΦΚΑ έχει θέσει ως προτεραιοποίηση το κλείσιμο παλαιότερων εκκρεμοτήτων από το 2018, με τον ίδιο να δεσμεύεται πως το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει κλείσει μέσα στο πρώτο εξαμήνο του 2022.

«Το καλοκαίρι του 2019 ήμασταν στις 190.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τώρα είμαστε στις 120.000 εκ των οποίων ληξιπρόθεσμες είναι οι 90.000 (άνω των τριών μηνών), οι 50.000 λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, είτε προκαταβολές εθνικών συντάξεων και οι υπόλοιπες περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν, είναι λόγω οφειλών.

Δεν θέλω να μειώσω την έκταση του προβλήματος, καταβάλλουμε προσπάθεια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως πιστεύουμε πως θα έχουμε την εξέλιξη που θέλουμε» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Χιλιάδες κλήσεις ασφαλισμένων στο 1555 σε ένα 24ωρο

Σχετικά με την λειτουργία του αριθμού 1555, και της βοήθειας που το κέντρο παρέχει στους ασφαλισμένους συνταξιούχους και εργαζόμενους, ο υπουργός ανέφερε πως το εν λόγω εγχείρημα είναι ένα τεράστιο βήμα, εφάμιλλο της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται στο πεδίο της ψηφιοποίησης.

Επισημαίνοντας ότι, «σε πιλοτική βάση σε 100 μέρες, κάλυψε περίπου 400.000 συμπολίτες μας. Από αυτές οι 384.000 εξυπηρετήθηκαν, το 85% απαντήθηκαν τα ερωτήματα αμέσως από τους τηλεφωνητές. Εκκρεμές ως προς την απάντηση έχει μείνει μόνο το 3% των κλήσεων, δεν είναι λίγο, για τα δεδομένα της ελληνικής διοίκησης είναι μία μικρή επανάσταση.

Μετά τη δημοσιοποίηση που κάναμε ότι ξεκινά κανονικά, χθες μόνον, είχαμε 13.500 κλήσεις. Υπήρχαν επτά τηλεφωνικά κέντρα και διάσπαρτες γραμμές, τώρα θα είναι μία γραμμή, η 1555, που θα λειτουργεί επί επτά ημέρες την εβδομάδα, σε 24ωρη βάση και δωρεάν οι κλήσεις. Η εξυπηρέτηση που γίνεται είναι προσωποποιημένη».

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η ανακοίνωση αφορά 25.000 ανέργους. «Το πρόγραμμα από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται έχει ως όρο ότι εργάζονται άνεργοι ώστε να αποκτήσουν κάποια εμπειρία και μένουν οκτώ μήνες και μπαίνουν μετά άλλοι άνεργοι στις θέσεις τους» εξήγησε.

Όλα αυτά στον απόηχο της κριτικής που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το ζήτημα του κατώτατου μισθού, με τον κ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει την αύξηση «κοροϊδία», καθώς το 2% συνεπάγεται με ενίσχυση της τάξης των 50 λεπτών ανά ημέρα.  

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η αύξηση έχει χαρακτήρα συμβολικό, καθώς εν μέσω πανδημίας οι αντιδράσεις από πλευράς εργοδοτών ήταν μεγάλες, με τους τελευταίους να ζητάνε πάγωμα μισθών.

Εν συνεχεία, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την σημαντική μείωση που παρουσιάζει η ανεργία από το 17,5% στο 13,3%, λέγοντας ότι: «δεν έγινε τυχαία, έγινε λόγω της φορολογικής, αδειοδοτικής, ασφαλιστικής και εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης».

«Βρισκόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον και θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους εργαζομένους, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η οποία θα αποτυπωθεί στην επόμενη απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό», επιβεβαίωσε ο υπουργός.

Ως ορίζει ο τελευταίος προγραμματισμός, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, ενώ η απόφαση θα ληφθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο. «Η πολιτική δεν γίνεται στα μεγάλο λόγια, γίνεται στην πράξη» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώνοντας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια