Ελλάδα

Γ. Παπανδρέου: Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως εφόσον η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα, θα έπρεπε να έχει κέρδος από την επεξεργασία τους

«Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;», αναρωτιέται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ., υποστηρίζοντας πως, εφόσον η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα, θα έπρεπε να έχει κέρδος από την επεξεργασία τους.

O Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, έκανε πρόταση-έκπληξη μιλώντας για «μοντέλο αυτοδιαχείρισης των δεδομένων» του Facebook.

«Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook;» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι, «εφόσον εγώ δίνω τα δεδομένα μου, γιατί να μην έχω ένα κομμάτι κέρδους από την επεξεργασία τους;».

Δεν έμεινε όμως εκεί ο πρώην πρωθυπουργός, προτείνοντας να κάνει η Ευρώπη «μια πλατφόρμα των πολιτών». Ο κ. Παπανδρέου αρχικά είπε ότι «μπαίνουμε σε κρίσεις, π.χ. Προσφυγική, Κλιματική», προσθέτοντας πως υπάρχουν και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, για να σημειώσει ως παράδειγμα το γεγονός ότι «οι πλατφόρμες του Facebook έχουν μια τεράστια εξουσία, μεγαλύτερη από τα κράτη. Έχουν μια συγκεντρωτική εξουσία» και να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτή είναι μια υπονόμευση της δημοκρατίας».

Συνέχισε όμως αναφορικά με τη διαχείριση δεδομένων και, αφού μίλησε για τις δύο σχολές που υπάρχουν, αυτή της Κίνας που υποστηρίζει πως τα data ανήκουν στο κράτος, και αυτή των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν πως ανήκουν στις πολυεθνικές, κατέληξε πως υπάρχει και η άποψη της αυτοδιαχείρισης των δεδομένων.

Τέλος, έθεσε και το θέμα των εξουσιών, υποστηρίζοντας πως πρέπει, πέραν των τριών - της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής - «να έχουμε και τη διαβουλευτική εξουσία με αλγόριθμους, που είναι διαφανείς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια