Υπουργείο Παιδείας: Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα σχολικά βιβλία και στα προγράμματα σπουδών

Ελλάδα
Υπουργείο Παιδείας: Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα σχολικά βιβλία και στα προγράμματα σπουδών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για 166 νέα προγράμματα σπουδών γενικής εκπαίδευσης από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο τα οποία θα συνοδεύονται από ψηφιακό υλικό - Θα εφαρμοστούν φέτος πιλοτικά και θα ολοκληρωθούν το 2023

Μεγάλες αλλαγές στα σχολικά βιβλία αλλά και στα νέα προγράμματα σπουδών σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 11 Νοεμβρίου το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.  

Ο λόγος για 166 νέα προγράμματα σπουδών γενικής εκπαίδευσης, τα οποία θα ακολουθηθούν και από τη διαδικασία συγγραφής των νέων βιβλίων. 

Ταυτόχρονα,  θα συνοδεύονται και από ψηφιακό υλικό (σε σχολεία ωστόσο τα οποία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό). 

Τα νέα προγράμματα σπουδών στο σχολείο παρουσίασαν, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρουσία της υφυπουργού Ζέττας Μακρή και του Προέδρου του ΙΕΠ Γιάννη Αντωνίου. 

Θα ξεκινήσουν πιλοτικά τον Νοέμβριο 

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, από τις 22 Νοεμβρίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών από τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, αλλά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ, πρόκειται για 51 επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία έχουν βασιστεί πάνω σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα που αναφέρονται στα προγράμματα σπουδών. 

Τον Δεκέμβριο του 2021 σχεδιάζεται η επιμόρφωση των περίπου 1.800 επιμορφωτών Β' ώστε στις αρχές του επόμενου έτους, δηλαδή τον Ιανουάριο, να ξεκινήσει η επιμόρφωση των 35.000 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών θα συνεχιστεί τα επόμενα δυο χρόνια.  

Τα νέα αναλυτικά προγράμματα σχεδιάζονται από το υπουργείο Παιδείας και θα ολοκληρωθούν το 2023, είναι συνέχεια της προηγούμενης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του 2011-15 και θα εφαρμοστούν φέτος πιλοτικά, ώστε να αξιολογηθούν και να αποτιμηθούν, προτού περάσουν στη συνέχεια στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. 

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα νέα προγράμματα σπουδών να εφαρμοσθούν καθολικά στα σχολεία από τον Σεπτέμβριου του 2023, καθώς και να έχουν γραφτεί και εισαχθεί τα νέα βιβλία που θα βασιστούν πάνω στα νέα προγράμματα. 

Τα προγράμματα έχει εκπονήσει το ΙΕΠ. 

Η Ν. Κεραμέως δήλωσε ότι τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών δεν έχουν αναμορφωθεί από το 1998 με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη επικαιροποίησης και εκσυγχρονισμού, τόσο του περιεχομένου όσο και της φιλοσοφίας τους. 

«Το σχολείο αλλάζει στην πράξη», είπε  η υπουργός, επισημαίνοντας πως τα νέα προγράμματα σπουδών αποτελούν «αφετηρία και θεμέλιο λίθο του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού έργου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση του σχολείου». 

Στόχος των νέων προγραμμάτων σπουδών, σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ είναι «η καλλιέργεια δεξιοτήτων ήπιων, επιστήμης και τεχνολογίας, ζωής, η ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, και να λειτουργούν με αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση».

Αναφορικά με τη συγγραφή των νέων βιβλίων, ο Ιωάννης Αντωνίου διευκρίνισε πως το επόμενο διάστημα θα βγουν οι προκηρύξεις για τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή για εκδοτικούς οίκους, πανεπιστημιακούς κ.ά, ενώ θα δημιουργηθεί ένα μητρώο περίπου 600 αξιολογητών για τα νέα βιβλία, οι οποίοι δεν θα ανήκουν στις συγγραφικές ομάδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News