Ελλάδα

Αιγαίο: Τούρκικα σκάφη κατευθύνουν λέμβο με μετανάστες στην Λέσβο (βίντεο)

Τις πρωινές ώρες, πνευστή λέμβος με περίπου 40 πρόσφυγες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου, συνοδευόμενη από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής

Τις πρωινές ώρες, πνευστή λέμβος με περίπου 40 πρόσφυγες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου, συνοδευόμενη από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, όπως γίνεται εμφανές στο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το Λιμενικό.

Όπως δείχνει το οπτικό υλικό, τα τούρκικα σκάφη, με επικίνδυνους ελιγμούς, κατευθύνουν την λέμβο με τους μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς.

Κατά την διάρκεια των παραπάνω κατεγράφη και περιστατικό παρενόχλησης σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ από τουρκική ακταιωρό.

Το Λιμενικό Σώμα ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωση του ότι, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης με αφορμή το περιστατικό δήλωσε:

«Για μια ακόμα φορά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος – πειρατής στο Αιγαίο.

Κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα το πρωί, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Η έγκαιρη και ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας και σταμάτησε την εξέλιξη του επεισοδίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια