Κορωνοϊός - Μαθητές: Με την σχολική κάρτα η είσοδος σε μαγαζιά και εστίαση (βίντεο)

Ελλάδα
Κορωνοϊός - Μαθητές: Με την σχολική κάρτα η είσοδος σε μαγαζιά και εστίαση (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαθητές θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται καταστήματα εστίασης και εμπορικούς ενδιαφέροντος, χωρίς περαιτέρω tests, καθώς θα αρκεί η επίδειξη της σχολικής κάρτας τους, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ενημερωμένη ως ορίζει το πρωτόκολλο

Ο  υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, δεσμεύτηκε με σημερινή του τοποθέτηση ότι θα δοθεί άμεσα λύση στον γρίφο της εισόδου των μαθητών σε καταστήματα εστίασης και εμπορίου. Η λύση βρέθηκε στην πλατύτερη χρήση της σχολικής κάρτας των μαθητών, η οποία πέραν της αρχικής της χρήσης, της διαβεβαίωσης δηλαδή ότι ο εκάστοτε μαθητής έχει υποβληθεί στα δύο απαιτούμενα εβδομαδιαία self tests, πλέον θα χρησιμοποιείται και σε κάθε άλλη δραστηριότητα των παιδιών.

Ο κ. Γεωργαντάς, διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι οι μαθητές θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται καταστήματα εστίασης και εμπορικούς ενδιαφέροντος χωρίς περαιτέρω tests, καθώς θα αρκεί η επίδειξη της σχολικής κάρτας τους, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα είναι ενημερωμένη ως ορίζει το πρωτόκολλο, με δύο αρνητικά εβδομαδιαία self tests.

Της τοποθέτησης του υφυπουργού είχε προηγηθεί το ζήτημα που προέκυψε με τη σχολική κάρτα μαθητών, η οποία κάρτα παρόλο που λειτουργεί ως διαβεβαίωση ότι ο εκάστοτε μαθητής έχει υποβληθεί στα απαιτούμενα self tests, συχνά δεν γινόταν δεκτή από καταστηματάρχες, καθώς δεν την θεωρούσαν έγκυρο διαπιστευτήριο μη νόσησης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων και δραστηριοτήτων.

Ο υφυπουργός στάθηκε επίσης στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με ορισμένα πιστοποιητικά εμβολιασμού που προέρχονται από τρίτες χώρες, με ανάλογα ζητήματα να αφορούν και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά νόσησης. Με τον κ. Γεωργαντάς να σημειώνει πως τα προβλήματα αυτά για την ώρα είναι υπό εξέταση, καθώς ελλείψει διακρατικής βάσης δεδομένων αναφορικά με τους εμβολιασμούς- νοσήσεις, δεν είναι εύκολο να γίνεται άμεση επιβεβαίωση της εγκυρότητας των εγγράφων . Για την ώρα το μόνο κοινό τέτοιο σύστημα πληροφοριών που υπάρχει αφορά τα μέλη της Ε.Ε και άλλες 16 χώρες, με τα πιστοποιητικά που δεν υπάγονται στα παραπάνω κράτη να δημιουργούν προβληματισμό στις ελεγκτικές αρχές.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς, αναφορικά με τον αριθμό των νέων ραντεβού για εμβολιασμό που προγραμματίζονται καθημερινά. Με τον ίδιο να σημειώνει ότι κατά την χθεσινή μέρα κλείστηκαν 41.275 επισκέψεις για την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 72.000 για την τρίτη δόση.

Συνοψίζοντας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα κατατεθεί τροπολογία προς δημιουργία δυο νέων μητρώων για την καταγραφή των εμβολιασμένων σε χώρες εκτός Ε.Ε, όπως επίσης και για εκείνους που έχουν νοσήσει. Με το πέρας της επεξεργασίας των πιστοποιητικών θα δίνεται στους δικαιούχους το Ευρωπαϊκό  Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Νόσησης, ώστε να κάνουν με ελευθερία χρήση των δικαιωμάτων τους.

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News