Κορωνοϊός: Εξετάζεται πριν το εξάμηνο η τρίτη δόση του εμβολίου - Στην πλατφόρμα και το Moderna

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Εξετάζεται πριν το εξάμηνο η τρίτη δόση του εμβολίου - Στην πλατφόρμα και το Moderna

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση κατά 185% στα ραντεβού πρώτης δόσης - Τρίτη δόση και με Moderna – Πότε προστίθεται στην πλατφόρμα

Άνοιξε σήμερα, Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την τρίτη δόση εμβολίου, με την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρωθεί το εξάμηνο από τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, δηλαδή έχουν πραγματοποιηθεί οι δύο δόσεις εμβολίου ή έχουν παρέλθει δύο μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Πλέον, συζητείται έντονα το θέμα της μείωσης του διαστήματος του εξαμήνου από την δεύτερη στην τρίτη δόση του εμβολίου. Δηλαδή να μπορούν οι πολίτες να προγραμματίζουν στην πλατφόρμα το ραντεβού για την αναμνηστική δόση πριν από τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος των έξι μηνών, προκειμένου να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας και με το βλέμμα των ειδικών στραμμένο πάντα στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Το πράσινο φως για την επίσπευση των ραντεβού της τρίτης δόσης, αναμένεται να δοθεί άμεσα και θα αφορά πρωτίστως πολίτες με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους, καθώς όπως τονίζουν οι επιστήμονες η αναμνηστική δόση είναι κομβικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,  ανακοίνωσε την προσθήκη και του σκευάσματος της Moderna ως επιλογή για την αναμνηστική τρίτη δόση εμβολίου.

Το θέμα μάλιστα, έθεσε ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα θα συγκεντρώνονται πιστεύω ότι και πριν το εξάμηνο η συμβολή της τρίτης δόσης θα είναι σημαντική για την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης απέναντι στον ιό, κι αυτό γιατί η ανοσιακή μνήμη εξασθενεί απέναντι στον κορονοϊό και δεν μπορούμε να έχουμε ανοσία εφ’ όρου ζωής.  Η τρίτη δόση είναι, λοιπόν, απαραίτητη τόσο για την ατομική μας προστασία όσο και για την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η χορήγησή της μπορεί να γίνει και πριν παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση και όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω του συστήματος, ας μην διστάσουν να το κάνουν», υπογραμμίζει ο κ. Τσακρής.

Στην ίδια σελίδα και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου: «Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο έξι μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορωνοϊού. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, η επιδημιολογική εικόνα στα νοσοκομεία δείχνει τη μείωση της ανοσίας. Καταγράφουν συνέχεια εισαγωγές ασθενών, στην πλειονότητά τους ηλικίας 70 χρόνων και άνω, που παρότι έχουν πλήρως εμβολιασθεί, εμφανίζουν συμπτώματα πιο σοβαρής λοίμωξης. Ο ρυθμός εισαγωγής στα νοσοκομεία εξηγείται λόγω της μείωσης της ανοσιακής απόκρισης καθώς οι ηλικιωμένοι όπως και ασθενείς με πολύ σοβαρά νοσήματα έχουν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στην ίδια ευάλωτη θέση βρίσκονται και οι ανοσοκατασταλμένοι.

Διαβάστε επίσης

Νοσηλείες κορωνοϊού: Νέα αύξηση ασθενών στα νοσοκομεία της Κρήτης

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, τα επιδημιολογικά δεδομένα της αυξημένης διασποράς της μετάλλαξης Δ, των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων, υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα, εφόσον έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο διάστημα των έξι μηνών. Ήδη περίπου 375.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το Johnson&Johnson καθώς και άλλοι 150.000 με άλλα εμβόλια πληρούν τη χρονική προϋπόθεση και μπορούν να κλείνουν ραντεβού. Μέχρι και την προσεχή Παρασκευή στα εμβολιαστικά κέντρα οι εμβολιασμοί γίνονται με Pfizer και Johnson&Johnson, και μετά θα ενταχθούν και τα Moderna.

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News