Εστίαση: Πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων – Τι ισχύει για την Κρήτη

Κρήτη
Εστίαση: Πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων – Τι ισχύει για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού και τουρισμού

Πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει για σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού και τουρισμού, με συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα σωματεία επισιτισμού και τουρισμού της χώρας διεκδικούν με τις κινητοποιήσεις τα δικαιώματά τους και τη μη εφαρμογή του νόμου- «έκτρωμα» Χατζηδάκη. Η «αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών» διαμέσου του νομοσχεδίου Χατζηδάκη- “κόλαφος” επί του εργατικού δυναμικού της χώρας πρέπει «να μείνει στα χαρτιά», σύμφωνα με τα Σωματεία.

Στην Κρήτη

Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού-τουρισμού θα συμμετάσχουν και τα αντίστοιχα Σωματεία της Κρήτης, πραγματοποιώντας συλλαλητήρια στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Στο Ηράκλειο, η απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνεται από τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων - η οποία καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους - θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ., έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ (στην Κνωσού).

Στα Χανιά, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί «στις 10:30 π.μ., έξω από τον τοπικό ΟΑΕΔ», όπως έχει προγραμματιστεί από το Σωματείο Επισιτισμού του Νομού Χανίων.

Διαβάστε ακόμη: Κρήτη: Πρώτο Σαββατοκύριακο με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους (βίντεο)

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί με σχετική ανακοίνωσή του «όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργιακή κινητοποίηση». Η δράση πραγματοποιείται συντονιστικά με τις αντίστοιχες της υπόλοιπης επικράτειας, ώστε «να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα». Σύμφωνα με το χανιώτικο Σωματείο, «οι εργαζόμενοι στον νομό Χανίων, όπως και σε όλη τη χώρα, ζουν στον πετσί τους τι θα πει «ανάπτυξη». Χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό χωρίς ωράρια, πολλές φορές επτά μέρες τη βδομάδα χωρίς ξεκούραση».

Ο νόμος Χατζηδάκη (4808/2021) ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον Ιούνη και «έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, όπως το ωράριο, τα ρεπό και ο συνδικαλισμός!», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεν πάει άλλο! Αρκετά πληρώσαμε για την ανάπτυξή τους. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν στον γύψο!», προσθέτουν οι εργαζόμενοι.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι με τον νόμο Χατζηδάκη δίνεται «ουσιαστικό χτύπημα στην οργάνωση των εργαζομένων, στις μαζικές διαδικασίες, στη λήψη αποφάσεων και δράσης. Θέλουν να επιβάλλουν την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία μέσα στα Συνδικάτα με το φακέλωμα εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας των Σωματείων και τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους. Θέλουν να μετατρέψουν τα Συνδικάτα σε οργανώσεις εργοδοτών, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, να βγάζουν τις απεργίες στο σύνολό τους παράνομες και να ποινικοποιούν τους αγώνες».

Μάλιστα, παρουσιάστηκαν και σχετικά παραδείγματα εργαζομένων που διεκδίκησαν από τους εργοδότες τους τα εργατικά τους δικαιώματα και “πλήρωσαν” γι’ αυτό: «Η απόλυση της συναδέλφου από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, επειδή διεκδίκησε να δουλεύει με βάση την ΚΣΣΕ, δείχνει το πώς, αξιοποιώντας τον νόμο, η εργοδοσία εμμένει στην απόφασή της, προτιμώντας να πληρώσει μεγαλύτερη αποζημίωση από το να επαναπροσλάβει τη συνάδελφο στη δουλειά. Η αποθράσυνση της εργοδοσίας φαίνεται και στην περίπτωση της απόλυσης διανομέων μεγάλης πιτσαρίας στα Χανιά, επειδή ζήτησαν αύξηση μισθού, καθώς και στα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στα σωματεία και ΜΜΕ που στάθηκαν στο πλευρό της ξενοδοχοϋπαλλήλου από τη μεριά της εργοδοσίας».

Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση έγινε αναφορά και στις πρόσφατες επιτυχημένες κινητοποιήσεις των διανομέων της “e-food”. Όπως σημειώνεται, «παίρνουμε δύναμη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν. Από τους διανομείς της “e-food”, που με τον αγώνα τους και την αμέριστη αλληλεγγύη που αυτός ο αγώνας γνώρισε κατάφεραν να γίνουν αορίστου χρόνου και να διώξουν τον εργολάβο! Από τους εργάτες στις προβλήτες 2 και 3 της Cosco, που μετά το θλιβερό θάνατο συναδέλφου τους έκαναν τη θλίψη και την οργή τους οργανωμένη δύναμη για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη “θαφτεί” το γεγονός και να δουλεύουν με ασφάλεια για να γυρνάνε στο σπίτι τους κάθε βράδυ. Αυτόν τον δρόμο σας καλούμε να ακολουθήσουμε. Να δυναμώσει η οργάνωσή μας στον χώρο, να δουλεύουμε και να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς».

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού και τουρισμού είναι τα εξής:

  • Παροχή ταμείου ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, της τάξης των 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εμφάνιση των ένσημων από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του έτους 2020.
  • Μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη.
  • Υποχρεωτικότητα των κλαδικών ΣΣΕ.
  • Ένταξη των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
  • Θέσπιση μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Ύπαρξη σταθερής εργασίας και ωραρίου με βάση σύγχρονα δικαιώματα, με 7ωρο, 5νθήμερο και 35ωρο.

Στο πλευρό των εργαζομένων η ΓΣΕΕ - Ουσιαστικές ρυθμίσεις για την αξιοπρεπή διαβίωσή της

Παρούσα στις εργασιακές κινητοποιήσεις και η ΓΣΣΕ.

«Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία του κορωνοϊού, αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα για τον κλάδο τους και ζητούν πρόσθετες και ουσιαστικές ρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Η Συνομοσπονδία στηρίζει το σύνολο των αιτημάτων τους, μεταξύ αυτών την πλήρης εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς και την εμφάνιση των ενσήμων τους από τις αναστολές εργασίας του 2020. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα για «το 2022 αναμένει 35% περισσότερους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το 2021», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, σε γνωστή εφημερίδα της Αγγλίας. Όπως επισήμανε ο ίδιος, το 25% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από έσοδα του τουρισμού και η τουριστική σεζόν του 2022 - που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά - αναμένεται να είναι πολύ επιτυχημένη. Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, όπως φαίνεται από υπάρχοντα δεδομένα, θα είναι τόσο περισσότερες όσο και πιο ποιοτικές συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2019, με τους τουρίστες να προτίθενται για ακριβότερες κρατήσεις και γενικότερα για περισσότερα έξοδα.

«Έχοντας συναντήσει τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και παρόχους τουριστικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορούμε παρά να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2022», σημειώνει ο υπουργός. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να διαθέσει «320 εκατ. ευρώ από το RRF για να ενισχύσει τις υποδομές νησιωτικών και ηπειρωτικών προορισμών της χώρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News