Κορωνοϊός: Γιατί είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Γιατί είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον έβδομο μήνα μετά τη δεύτερη δόση μπορούμε να νοσήσουμε από κορωνοϊό, αναφέρουν οι ειδικοί - Χιλιάδες έλεγχοι για την τήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων το σαββατοκύριακο

Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να «μαίνεται» (ωστόσο με μια σαφή πτώση στον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων χθες) στη χώρα, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε ότι, μετά τον έβδομο μήνα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, οι πιθανότητες για νόσηση αυξάνονται, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Bild”, εξήγησε ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου έρχεται να καλύψει το κενό και μάλιστα είναι αποτελεσματική κατά της μετάλλαξης «Δέλτα». Οι δηλώσεις του επικεφαλής της BioNTech στην εφημερίδα “Bild” έρχονται την ώρα που ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, με τον οποίο συνεργάζεται για την παρασκευή εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμο το χάπι κατά του κορωνοϊού.

«Από τον έβδομο, όγδοο ή ένατο μήνα μετά τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID, τα επίπεδα αντισωμάτων αρχίζουν να μειώνονται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι τρωτός στη νόσο», αναφέρει ο Ουγκούρ Σαχίν.

Η αναμνηστική δόση αποκαθιστά την προστασία του εμβολιασμού.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα των κλινικών δοκιμών, ο διευθυντής της BioNTech υποστήριξε πως, όταν κάποιος μολυνθεί από COVID και είναι πλήρως εμβολιασμένος, δε θα νοσήσει σοβαρά.

«Επιπλέον», τόνισε ο Σαχίν, «διαθέτουμε δεδομένα μελέτης που δείχνουν ότι μία αναμνηστική δόση αποκαθιστά την προστασία του εμβολιασμού (μετά την πάροδο των έξι μηνών από τη δεύτερη δόση). Κι αυτό ισχύει και για τη μετάλλαξη του ιού “Δέλτα”.

Για τον λόγο αυτό, όπως λέει, θα πρέπει οι ηλικιωμένοι να κάνουν επειγόντως την αναμνηστική δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Έλεγχοι για τα νέα μέτρα

99.258 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, την πρώτη μέρα εφαρμογής των νεότερων έκτακτων μέτρων, όπως αποφασίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, ενώ συνάμα καταγράφηκαν 601 παραβάσεις. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν στα 228.150 ευρώ, βάσει των ανακοινώσεων Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ). Επιπλέον, σε αναστολή τέθηκαν 25 επιχειρήσεις, ενώ έγιναν και 11 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. Οι υπηρεσίες από τις οποίες διενεργούνται οι έλεγχοι είναι η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, η ΕΑΔ, η ΔΙΜΕΑ, η ΣΕΠΕ, αλλά και οι Περιφέρειες και η εκάστοτε Δημοτική Αστυνομία.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα, έχοντας ως βασικό μέλημα την τήρηση των μέτρων. Η εφαρμογή των προκαθορισμένων μέτρων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον, θα αποτελέσουν συχνό κριτήριο ελέγχου. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έλεγχοι που αφορούν την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού από εργαζόμενους δομών υγείας και δομών πρόνοιας, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την κατοχή και την εξακρίβωση της γνησιότητας πιστοποιητικού ή βεβαίωσης για εμβολιασμό, νόσησης και διαγνωστικούς ελέγχους.

Οι παραβάσεις

Το Σάββατο έγιναν 601 παραβάσεις. Οι κυριότερες παραβάσεις έγιναν από άτομα που δε φορούσαν μάσκα εντός εσωτερικών χώρων ή δεν τηρούσαν τις προδιαγεγραμμένες αποστάσεις.

Ακόμα, παραβάσεις καταγράφηκαν για:

  1. Την παράλειψη γραπτής ή ψηφιακής ανάρτησης από κατάστημα, που πληροφορεί για τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  2. Την υπέρβαση του επιτρεπόμενου μεγίστου ορίου πελατών εντός του καταστήματος.
  3. Την εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο καταστημάτων, οι οποίοι δεν κατέχουν, δεν έχουν επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης κορωνοϊού.

Η πλειοψηφία των ελέγχων διενεργήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) με πρόστιμα να δίνονται σε πολίτες-πελάτες, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες. Αλλά και τα κλιμάκια της ΕΑΔ πραγματοποίησαν ελέγχους 91 καταστημάτων και επιχειρήσεων, ανά την επικράτεια. Μεταξύ αυτών, καταγράφηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 7 διοικητικά πρόστιμα με συνολική αξία 11.500 ευρώ. Ακόμα, ελέγχθηκαν 1.290 φυσικά πρόσωπα για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.

Επίσης ελέγχθηκαν 1.583 φυσικά πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους, για την κατοχή πιστοποιητικών φυσικών προσώπων και διαμέσου της νεότερης εφαρμογής “COVID Free Gr”, που εγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα, και μεταξύ αυτών δεν επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο. Το Λιμενικό Σώμα με τη σειρά του πραγματοποίησε 6.995 ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων δε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση και ακολούθως δεν επιβλήθηκε πρόστιμο.

Πού θα γίνουν rapid tests

Έλεγχοι τύπου rapid test για την ταχεία ανίχνευση κορωνοϊού θα πραγματοποιηθούν σε πεζούς από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον δήμο Μίνωα Πεδιάδας σήμερα και αύριο, και στις Μελέσες του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων σήμερα. Η δειγματοληψία θα γίνεται δωρεάν και οι προσερχόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τους αριθμούς του ΑΜΚΑ και του κινητού τηλεφώνου τους. Ο τρόπος λήψης του δείγματος τελείται ρινοφαρυγγικά. Οι συγκεκριμένες δράσεις συνδιοργανώνονται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Μινώα Πεδιάδος, τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνάρτηση με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Για τον δήμο Μινώα Πεδιάδος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι τόσο σήμερα, όσο και αύριο. Ειδικότερα, οι σημερινές δειγματοληψίες θα διεξαχθούν: Στις 9 π.μ. στο Ίνι, στις 10 π.μ. στους Ζωφόρους, στις 11 π.μ. στη Ζίντα, στις 11:30 π.μ. στα Ρουσσοχώρια, στις 12:30 μ.μ. στο Χουμέρι, στη 1 μ.μ. στο Αρχοντικό και στις 2 μ.μ. στον Σκινιά. Αύριο θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι: στις 9 π.μ. στη Γαρίπα και το Γάσι, στις 11 π.μ. στο Δραπέτι και τις Άνω Πουλιές, στις 12:30 μ.μ. στα Πάρτιρα και τις Κάτω Πουλιές και στις 2 μ.μ. στο Καλό Χωριό. Στις Μελέσες του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων οι έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid tests) σε πεζούς από κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα διεξαχθούν στο Κλειστό Γήπεδο Μελεσών από τις 8:30 π.μ. έως και τις 10 το πρωί σήμερα Δευτέρα.

Στην Ευρώπη

Όσον αφορά άλλες χώρες της Ευρώπης, στη Γερμανία καταγράφηκαν χθες Κυριακή 7 Νοεμβρίου 23.543 νέα κρούσματα και 37 θάνατοι, με τη χώρα να μετρά συνολικά 4.767.033 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας στη γερμανική επικράτεια και 96.525 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, με βάση μελέτη που έλαβε χώρα στο Αμβούργο, μετά από συνεργασία εταιρείας και της Πανεπιστημιακής Κλινικής Έπεντορφ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας υπήρξε σημαντική και απότομη αύξηση του εθισμού όσο παιδιών όσο και εφήβων στα ηλεκτρονικά μέσα. Ειδικότερα, σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η «παθολογική χρήση» αυξήθηκε κατά 52%. Κατά την περίοδο του lockdown, η καταιγιστική πλειοψηφία παιδιών και εφήβων της Γερμανίας πέρασαν τις περισσότερες ώρες των ημερών στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, ενασχολούμενοι με ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως καταγράφεται στη συγκεκριμένη έρευνα, το γεγονός αυτό είχε αρνητικές συνέπειες, αφού περίπου το 4,1% των εφήβων μεταξύ 10 και 17 ετών έπαιζαν παιχνίδια στον ηλεκτρονικό, ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που εθίστηκαν στο διαδίκτυο έφτασε τις 220.000, ενώ το 2019 ήταν 75.000. Η δε επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται ακόμα μεγαλύτερη, με το ποσοστό της «παθολογικής χρήσης» να έχει αύξηση από 3,2% που ήταν για το 2019 σε 4,6%. Μάλιστα, βάσει της ίδιας μελέτης, τα αγόρια φαίνεται πως επηρεάζονται συχνότερα και περισσότερο σε τέτοιου είδους προϊόντα συγκριτικά με τα κορίτσια, πόσω μάλιστα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με τον μέσο όρο χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας να φτάνει τα 109 λεπτά. Η διάρκεια αυτή είναι 31% περισσότερη απ’ ό,τι πριν από τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά τους γονείς των συμμετεχόντων επί της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς δε διαθέτουν κάποιον κανόνα σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και τον χρόνο αυτής. Βέβαια, εκ των ερωτηθέντων παιδιών το 73% επιθυμεί να συνεχίσει τις κοινωνικές σχέσεις και επαφές που διατηρούσε.

Παραμένουν τριψήφια τα κρούσματα στην Κρήτη - 161 οι νέες λοιμώξεις

Σημαντική μείωση υπήρξε τη χθεσινή ημέρα όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα να φτάνουν τα 4.307, με μέση ηλικία αυτών τα 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη). Τα 13 εκ των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, κατόπιν πραγματοποίησης ελέγχων.

Δυστυχώς, 52 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, η μέση ηλικία των οποίων ήταν τα 78 έτη (σε εύρος 0,2 έως 106 έτη). Ταυτόχρονα, 470 άνθρωποι - με το 58,1% να είναι άνδρες - βρίσκονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Η δε μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη. Μάλιστα, το 81,5% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα με ηλικία 70 ετών και άνω. Ακόμα, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 382 (δηλαδή το 81,28%) δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μία εκ των δόσεων, ενώ 88 (δηλαδή το 18,72%) εξ αυτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όσον αφορά τις εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 εντός των νοσοκομείων της χώρας, αυτές φτάνουν τα 385 άτομα (ημερήσια μεταβολή +11,92%). Σχετικά με τα διαγνωστικά και τα rapid tests για το περασμένο 24ωρο, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 288.562 έλεγχοι, με τα 9.933 να είναι μοριακά τεστ και τα 278.629 rapid tests.

Στην Κρήτη εντοπίστηκαν τα 161 νέα κρούσματα, από τα 4.307 που καταγράφηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 85 νέα κρούσματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου 14, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου 28 και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 34.

Συνολικά στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2020 και την αρχή της πανδημίας, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 784.904, με την ημερήσια μεταβολή να αυξάνεται με 0,6%, ενώ το 50,7% των ανθρώπων που έχουν νοσήσει είναι άνδρες. Παράλληλα, από την έναρξη της επιδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό συνολικά 16.295 θάνατοι. Το 95,4% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και με ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσον αφορά τις εξόδους από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει 3.351 ασθενείς. Σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7.102.415 μοριακά τεστ, ενώ τα rapid tests που έχουν ελεγχθεί από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους φτάνουν συνολικά τα 20.678.860.

Για το τελευταίο επταήμερο, από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 153 εξ αυτών έχουν συσχετιστεί με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 2.796 εξ αυτών σχετίζονται με κάποιον άλλο επιβεβαιωμένο ασθενή κορωνοϊού. Ο μέσος όρος του επταημέρου όσον αφορά τις εισαγωγές είναι 337 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος των δειγματοληπτικών ελέγχων είναι 253.376.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News