Ποια είναι τα συστήματα θέρμανσης που θα αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου

Οικονομία
Ποια είναι τα συστήματα θέρμανσης που θα αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κατάργηση καυστήρων πετρελαίου και στην αντικατάστασή τους από πιο νέα συστήματα θέρμανσης δεσμεύτηκε ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο

Την κατάργηση των καυστήρων πετρελαίου από το έτος 2023 και των αυτοκινήτων με βενζίνη και πετρέλαιο από το 2030 ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου.

Δίνοντας βάση σε «τέσσερις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «πράσινη πολιτική».

Όσον αφορά την κατάργηση και αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται, θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου».

Πρακτικά δίνεται η δυνατότητα επιλογής νέων συστημάτων θέρμανσης, τα οποία θα είναι πιο αποδοτικά, θα εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές CO2.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο η δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Τα προτεινόμενα συστήματα θέρμανσης και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν  σύμφωνα με την νέα νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων:

Τα συστήματα που προτείνονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:

  • Σύστημα με επίτοιχο λέβητα Φ.Α. (εάν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο)
  • Αντλία θερμότητας

Οι λέβητες Φ.Α. μπορούν να συνδυαστούν με τις παρακάτω τερματικές μονάδες:

  • Θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ
  • Ενδοδαπέδια θέρμανση

Οι αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με τις παρακάτω τερματικές μονάδες:

  • Θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ
  • Ενδοδαπέδια θέρμανση
  • Fan Coil

 (φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News