Eurostat: Στο κατώφλι της φτώχιας ένας στους τρεις Έλληνες

Ελλάδα
Eurostat: Στο κατώφλι της φτώχιας ένας στους τρεις Έλληνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδυναμία να καλύψουν τα αναπάντεχα έξοδα του νοικοκυριού τους δηλώνει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων που φτάνει κατά μέσο όρο το 31% - Το αρνητικό ρεκόρ κατέχουν οι Κροάτες με 51,7%, ακολουθούμενοι από πολύ κοντά από τους Λετονούς, τους Έλληνες, τους Κύπριους και τους Λιθουανούς

Στο κατώφλι της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται ή το έχουν ήδη περάσει το 27,5% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, που αφορούν στο 2020. Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από το ακόμα πιο σοκαριστικό 35,8% της Ρουμανίας, χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, και το 33,6% της Βουλγαρίας.

Μετά την τρίτη στην κατάταξη Ελλάδα, βρίσκονται η Ισπανία με 27% και η Λιθουανία με 24,5%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Γερμανία τοποθετείται στην 7η θέση με 22,5%, ποσοστό λίγο υψηλότερο από εκείνο της Εσθονίας, που κατέχει την 6η θέση με 22,8%. Οι επτά αυτές χώρες είναι εκείνες που καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος βρίσκεται στο 21,9%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό των χωρών οι πολίτες των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφει η Τσεχία με μόλις 11,5%. Εξίσου χαμηλά είναι τα ποσοστά των τελευταίων χωρών στη λίστα της Eurostat, της αμέσως προηγούμενης Σλοβακίας με 13,8%, της Σλοβενίας με 14,3%, της Ολλανδίας με 15,8% και της Φιλανδίας με 15,9%.

Ανά ηλικία και φύλο

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των στοιχείων ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο που δίνει ακόμα πιο αποκαλυπτική εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Πιο συγκεκριμένα, στο όριο της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 31,5% του ανήλικου πληθυσμού ηλικίας κάτω των 18 ετών στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 24,2%. Για τους Έλληνες άνω των 65 ετών το ποσοστό αυτό, πάντα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, φτάνει το 19,3%, χαμηλότερο αυτή τη φορά σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που βρίσκεται στο 20,4% στην Ε.Ε.

Την απειλή της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βιώνει το 29,7% των νοικοκυριών με παιδιά στην Ελλάδα, έναντι 22,3% στην Ε.Ε., και το 25,7% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά, έναντι 21,6% στην Ε.Ε.

Σε σχέση με τα φύλο, συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 28,8% των γυναικών και το 26,1% των ανδρών, έναντι 22,9% και 20,9% αντιστοίχως στην Ε.Ε.

Η ανεργία

Για τους άνεργους Έλληνες τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν το 67,5% στη χώρα, με το ποσοστό αυτό να παραμένει υψηλό και στην Ε.Ε. με 66,2%. Αντίστοιχα τα ποσοστά για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι 16,1%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 11,8%.

Ο ορισμός της φτώχιας

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο όρος παραπέμπει στους πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες, όπως η πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών, κάλυψη εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας τον χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών κ.ά.

Δεν μπορούν να κάνουν διακοπές μία εβδομάδα τον χρόνο

Ένα από τα κριτήρια που καθορίζουν το όριο της φτώχιας είναι η αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των διακοπών διάρκειας μίας εβδομάδας τον χρόνο. Τα σχετικά στοιχεία της Eurostat που αφορούν αυτή τη φορά στο 2019 και σε 31 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Έλληνες, μετά τους πρώτους Ρουμάνους, 54,1%, με την πεντάδα να συμπληρώνουν οι Κροάτες, οι Κύπριοι και οι Ιταλοί. Στον αντίποδα, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Νορβηγοί, οι Ισλανδοί, οι Ελβετοί, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου και οι Σουηδοί.

Μια που το θέμα έχει ενδιαφέρον και από τουριστικής πλευράς, οι καλύτεροι πελάτες της τουριστικής αγοράς της Ελλάδας βρίσκονται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πιο συγκεκριμένα οι Γάλλοι στη 19η θέση, οι Ολλανδοί στην 22η και οι Γερμανοί στην 24η. Σε επίπεδο Ευρώπης, αδυναμία να αντέξουν το βάρος των διακοπών μίας εβδομάδας τον χρόνο δηλώνει το 28% των πολιτών.

Εφιάλτης τα έκτακτα έξοδα για τους Έλληνες

Αδυναμία να καλύψουν τα αναπάντεχα έξοδα του νοικοκυριού τους δηλώνει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων που φτάνει κατά μέσο όρο το 31%, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat την ίδια αναφερόμενη περίοδο. Αυτή τη φορά το αρνητικό ρεκόρ κατέχουν οι Κροάτες με 51,7%, ακολουθούμενοι από πολύ κοντά από τους Λετονούς, τους Έλληνες, τους Κύπριους και τους Λιθουανούς.

Τα υψηλότερα πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ποσοστά καταγράφονται κατά σειρά, μετά τους πρώτους στη λίστα, από τους Ρουμάνους, τους Ιρλανδούς, τους Βούλγαρους, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, τους Ούγγρους, τους Πορτογάλους, τους Σλοβένους και τους Εσθονούς. Κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, το 31%, βρίσκονται κατά σειρά πάντα, οι Γάλλοι, οι Σλοβάκοι, οι Πολωνοί, οι Φιλανδοί, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Βέλγοι, οι Νορβηγοί, οι Δανοί, οι Ολλανδοί και οι Τσέχοι. Στην τελευταία θέση εκείνων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών βρίσκονται οι Μαλτέζοι, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Σουηδοί.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News