Ελλάδα

Επεισόδια μεταξύ ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής - Τραυματίστηκε πυροσβέστης (βίντεο)

Σοβαρά τραυματίστηκε στο χέρι πυροσβέστης διαδηλωτής μετά από έκρηξη κροτίδας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη λεωφόρο Κηφισίας

Ένας σοβαρός τραυματισμός, επεισόδια, προσαγωγές και ρίψη χημικών σημειώθηκαν κατά την πανελλαδική συγκέντρωση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικούς Σώματος, που έλαβε χώρα σήμερα έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην Λεωφόρο Κηφισιάς. Ο τραυματισμός αφορά έναν διαδηλωτή πυροσβέστη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μια κροτίδα έσκασε στο χέρι του.

Αναλυτικότερα, από το πρωί, περίπου 2.000 πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα έφτασαν έξω από το Υπουργείο για να διαμαρτυρηθούν, με κεντρικό τους αίτημα την μονιμοποίηση των εποχικών συναδέλφων τους όσο και τα γενικότερα κενά που παρουσιάζει το Πυροσβεστικό Σώμα σε έμψυχο δυναμικό.

Σε πρώτο χρόνο, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ζήτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να συζητηθούν τα αιτήματά τους. Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά. Μετά το πέρας της ολιγόλεπτης συνομιλίας με τον υφυπουργό, η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι:

«Ο υφυπουργός μας είπε πώς θα μελετήσει το ψήφισμα, ωστόσο δεν μας έδωσε καμία απάντηση για τα αιτήματά μας».

Ακολούθησε συμβολική διαμαρτυρία από τους διαδηλωτές, με τους τελευταίους να κλείνουν για λίγα λεπτά τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Κηφισίας.

Κατά την διαδήλωση, τα κεντρικά συνθήματα ήταν, «Ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα μπεζ οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», «στο πλάι σου πολίτη όταν μας χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής» και «Εδώ και τώρα μονιμότητα».

Τα επεισόδια που ακολούθησαν ξεκίνησαν περίπου στης 1:00 μ.μ., ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα και προσαγωγές. Πέραν των χημικών έγινε χρήση βομβών κρότου λάμψης, ενώ ο «ΑΙΑΝΤΑΣ» έκανε απόπειρες να διασπάσει το πλήθος των διαδηλωτών με ρίψεις νερού.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιφύλασσε για τους πυροσβέστες, τους «ήρωες των πυρκαγιών» την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση που είχε και στους υγειονομικούς, τους «ήρωες της πανδημίας».

Στην αρχή όταν τους χρειάζεται την ώρα της κρίσης τους χειροκροτεί στα μπαλκόνια, στη συνέχεια τους αφήνει στο έλεος χωρίς καμία στήριξη είτε οικονομική είτε σε έμψυχο δυναμικό.

Και στο τέλος τους πνίγει και στα χημικά, αν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν.»

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

«Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα να καταστέλλεται το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας αυτών, που πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση χαρακτήριζε ως ήρωες στις τραγικές πυρκαγιές του καλοκαιριού» σημείωσε το ΚΙΝΑΛ σ ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τα επεισόδια στη συγκέντρωση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος

Το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι οι πυροσβέστες απ’ όλοι την Ελλάδα, μόνιμοι, εποχιακοί και πενταετούς υποχρέωσης, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη λεωφόρο Κηφισίας, «διεκδικώντας τα πάγια αιτήματά τους» δέχτηκαν «την επίθεση των δυνάμεων καταστολής» και σημειώνει:

«Δεν πρόκειται πια για μια περιστασιακή αντιδημοκρατική συμπεριφορά που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω των οργάνων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» αλλά «για μια μόνιμη δομημένη κατάσταση καταπίεσης κάθε φωνής στη χώρα που διεκδικεί αξιοπρέπεια και σεβασμό από το κράτος».

Επικρίνει την κυβέρνηση ότι δρα «με τον μόνο τρόπο που η δεξιά παράταξη της χώρας ξέρει», «Να κτυπά, συλλαμβάνει και καταδικάζει ανθρώπους που διεκδικούν και αγωνίζονται για τα θέματα που τους απασχολούν».

«Κάντε πίσω τώρα οι ιθύνοντες της κυβέρνησης και αφήστε το λαό να αναπνεύσει, ακούστε τα αιτήματά του και υποστείλετε την φρικτή αλαζονεία σας. Και μην ντροπιάζετε άλλο τη χώρα. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους μας», σημείωσε καταλήγοντας το ΚΙΝΑΛ στη σχετική ανακοίνωση.

Η αντίδραση του ΚΚΕ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των πυροσβεστών, χτύπησε αυτούς που όλο το καλοκαίρι, με αυτοθυσία, σβήνανε τις φωτιές, εργαζόμενοι με 6μηνες συμβάσεις και τους οποίους στα τέλη του Οκτώβρη απέλυσε, όπως κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Κι όλα αυτά τη στιγμή που είναι πασίγνωστο ότι η πρόσληψη τους είναι άκρως απαραίτητη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Γι' αυτό και το αίτημα τους για μονιμοποίηση είναι δίκαιο. Αυτό το αίτημα, που έθεσε ξανά το ΚΚΕ μέσω τροπολογίας, απέρριψε μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα σιωπούσαν» σημείωσε το ΚΚΕ σε σχόλιό του αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης απέναντι στους  πυροσβέστες. Συνοψίζοντας το ΚΚΕ σημείωσε,

«Σήμερα, η κυβέρνηση προχώρησε ακόμα παραπέρα χτυπώντας την κινητοποίηση των πυροσβεστών. Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους και τους καλεί να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για όλους εκείνους που, ενώ το καλοκαίρι υποκριτικά τους χτυπάνε την πλάτη, μόλις διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, τους αντιμετωπίζουν με καταστολή. Μόνο ο διαρκής μαζικός αγώνας, μαζί με το λαό, μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα τους και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση».

(φωτογραφία: intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια