Χάπι Pfizer κατά του Κορωνοϊού: Θωρακίζει κατά 89% από σοβαρή νόσηση - Τι έδειξαν οι δοκιμές

Ελλάδα
Χάπι Pfizer κατά του Κορωνοϊού: Θωρακίζει κατά 89% από σοβαρή νόσηση - Τι έδειξαν οι δοκιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Yψηλή αποτελεσματικότητα κατά πιθανής νοσηλείας από Covid παρουσίασε το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού, στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών - Η εταιρεία θα δημιουργήσει πάνω από 180.000 πλήρεις θεραπείες έως τα τέλη του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατ. το 2022

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι το χάπι της κατά της Covid-19 είναι 89% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

«Η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε μια μείωση 89% του κινδύνου νοσηλείας που συνδέεται με την Covid-19 και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με ένα ψευδοφάρμακο (placebo) στους ασθενείς τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Pfizer.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τη πιθανότητα να υπάρχουν σύντομα πολλά διαθέσιμα χάπια κατά της COVID-19 για τους ασθενείς, καθώς και η φαρμακοβιομηχανία Merck πρόσφατα ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα για το χάπι που έχει αναπτύξει για τον κορωνοϊό, το molnupiravir, όπως μεταδίδει το Bussiness Insider.

Στην Ερευνα συμμετείχαν 774 ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό και μολύνθηκαν πρόσφατα. Τυχαία τους χορηγήθηκε το χάπι της Pfizer ή ψευδοφάρμακο (placebo). Λιγότερο από 1% από εκείνους που έλαβαν το φάρμακο της Pfizer νοσηλεύτηκαν ενώ κανείς δεν πέθανε. Στην ομάδα που έλαβε το placebo, περίπου το 7% νοσηλεύτηκαν και 10 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

«Είναι κοντά μας πια η δυνατότητα να σταματήσουμε να ζούμε με φόβο», δήλωσε στο  Insider ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Μικαέλ Ντόλστεν. «Θα σπάσει ο φόβος, θα μειωθεί η τεράστια επιβάρυνση των νοσοκομείων, ενώ ο κίνδυνος να μολυνθείς και να καταλήξεις σε νοσοκομείο ή να πεθάνεις θα γίνεται στατιστικά όλο και μικρότερος και σχεδόν ανύπαρκτος. Είναι μια τεράστια ιατρική πρόοδος για την ανθρωπότητα».

Η Pfizer θα παράξει πάνω από 180.000 πλήρεις θεραπείες έως τα τέλη του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατ. το 2022. Εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την αύξηση της παραγωγής και τα νούμερα αυτά θα επικαιροποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

   «Είδαμε ότι είχαμε πράγματι υψηλή αποτελεσματικότητα, αν και ήταν πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων από τον ασθενή... οι άνθρωποι μπορεί να περιμένουν μερικές ημέρες προτού κάνουν τεστ ή κάτι, και αυτό σημαίνει ότι έχουμε χρόνο να φροντίσουμε ανθρώπους και να δώσουμε πραγματικά ένα όφελος από την οπτική της δημόσιας υγείας», δήλωσε στο Reuters η Αναλιέζα Άντερσον, επικεφαλής του προγράμματος της Pfizer.

«Το χάπι μπορεί και να εξαλείψει εννέα στις δέκα νοσηλείες»

   «Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν πως το χορηγούμενο από το στόμα υποψήφιο αντιιικό φάρμακό μας, εφόσον εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να σώσει ζωές ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των μολύνσεων COVID-19, και να εξαλείψει εννέα στις δέκα νοσηλείες», ανέφερε σε μια δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Ποια είναι η «φιλοσοφία» πίσω από το νέο χάπι της Pfizer

Η Pfizer ανέφερε πως σχεδιάζει να υποβάλει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το χάπι της, που δίνεται σε συνδυασμό με ένα παλαιότερο αντιιικό φάρμακο, το ritonavir, στον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (Food and Drug Administration -- FDA) στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης που κατέθεσε τον Οκτώβριο.

Η συνδυαστική θεραπεία, η οποία θα έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, αποτελείται από τρία χάπια που χορηγούνται δύο φορές ημερησίως.

Το φάρμακο της Pfizer, που ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή ως αναστολείς πρωτεάσης, έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός προκειμένου να πολλαπλασιαστεί.

Το molnupiravir έχει έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης που έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει λάθη στον γενετικό κώδικα του ιού. Η Merck έχει ήδη πουλήσει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, στις ΗΠΑ και αλλού.

Η εταιρία δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στις παρενέργειες της θεραπείας αλλά είπε πως ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν σε περίπου το 20% και των δύο ομάδων. Παράλληλα, ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες τονίζουν πως η πρόληψη της COVID-19 μέσω της ευρείας χρήσης εμβολίων παραμένει ο καλύτερος τρόπος να εελεγχθεί η πανδημία.

Η Pfizer ερευνά επίσης αν το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 καθώς και για την πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό στους ανθρώπους που εκτίθενται στον ιό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News