Ελλάδα

Νέα μέτρα: Αναλυτικά τι αλλάζει από σήμερα - Τι ισχύει για κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, εστίαση

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ σήμερα, Σάββατο 6 Νοεμβρίου

Σε «αναμμένα κάρβουνα» επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς και ελεγκτικοί μηχανισμοί εν όψει των νέων μέτρων που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, με σκοπό το περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας.

Τα μέτρα αυτά, για το Μέγαρο Μαξίμου, κρίνονται ως «ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα», όπως υποστήριξε τη Πέμπτη 4 Νοεμβρίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ αποσκοπούν στον αυστηρότερο έλεγχο της εισόδου των ανεμβολίαστων σε μαζικούς χώρους. Για το λόγο αυτό, από σήμερα 6 Νομεβρίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες ισχύουν τα εξής:

Τι αλλάζει για τους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά αρνητικά τεστ εβδομαδιαίως (rapid test ή PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

 • δημόσιες υπηρεσίες
 • τράπεζες
 • μικτούς χώρους διασκέδασης
 • ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
 • εμπορικά κέντρα
 • κομμωτήρια

Τι ισχύει για ναούς και μοναστήρια

Η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, παροτρύνοντας τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.  Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και υπενθυμίζει την υποχρέωση των υπηρετούντων στους ναούς (δηλαδή ιερείς και προσωπικό) να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα (rapid test ή PCR), σύμφωνα με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς.

Ως προς τον έλεγχο των πιστοποιητικών, η εγκύκλιος εξουσιοδοτεί για την αποστολή αυτή τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τα Ηγουμενοσυμβούλια (για τα μοναστήρια), δεδομένου ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας, λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Στον αντίποδα, ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε:

 • χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
 • φαρμακεία

Επιπλέον,η υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ισχύει και για τους εμβολιασμένους οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την αθλητική ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι

Αυξάνονται από σήμερα οι έλεγχοι, με  8.000 αστυνομικούς και 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα, όπως και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και στελέχη της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Αυξάνονται τα πρόστιμα

Στα ύψη τα πρόστιμα, που ανέρχονται πλέον σε 5.000 ευρώ, μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στην «μαύρη λίστα», δηλαδή ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες.

Την επίσκεψη των ελεγκτικών μηχανισμών θα δεχθούν πρώτα οι υπότροπες επιχειρήσεις, ενώ οι έλεγχοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επεκταθούν σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως:

 • χώρους νυχτερινής διασκέδασης
 • χώρους εστίασης (μπαρ, εστιατόρια) ιδίως με εξωτερικούς χώρους
 • μεγάλα εμπορικά κέντρα
 • σούπερ μάρκετ
 • λιανεμπόριο

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια