Χάπι Merck και μονοκλωνικά: Τα δύο νέα όπλα κατά της Covid-19 (βίντεο)

Ελλάδα
Χάπι Merck και μονοκλωνικά: Τα δύο νέα όπλα κατά της Covid-19 (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να τα θεραπεύσουμε»

Θέμα χρόνου είναι η εισαγωγή στην χώρα των χαπιών της Merck κατά της Covid-19 όπως και των θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων. Τα δύο αυτά όπλα που θα προστεθούν στο υγειονομικό οπλοστάσιο της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι ειδικότερα τα χάπια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, με την ίδια να ξεκαθαρίζει πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε πως παρά τα παραπάνω θετικά νέα, ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εμβολιάζεται, μιας και η παραγωγή των φαρμάκων δεν θα επαρκεί ώστε να καλυφθούν καθ’ ολοκληρίαν οι υγειονομικές απαιτήσεις, ειδικότερα την τρέχουσα στιγμή λόγω της μεγάλης έξαρσης.

«Περιμένουμε για μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να τα έχουμε αρκετά γρήγορα εδώ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, για τα χάπια είμαστε επίσης σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε και θα έρθουν. Αν έχουμε όμως 6.800 κρούσματα την ημέρα, από τα φάρμακα θα έχουμε 2.000 με 10.000, ως εκεί, όχι 100.000», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Με την ίδια να προσθέτει: «Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι -που δεν θα το κάνουν- η ποσότητα είναι τεράστια. Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να τα θεραπεύσουμε. Είμαστε σε διαδικασία να φέρουμε τα φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίσει τα κρούσματα».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, με την σειρά της ανέφερε ότι «είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Χάπι Merck: Ένα σημαντικό όπλο

Για πρώτη φορά, σήμερα έλαβε το «πράσινο φως» το χάπι της Merck, από την αρμόδια βρετανική αρχή για τα φάρμακα.

Σχετικά η  Merck γνωστοποίησε ότι, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Εύκολη χορήγηση- Μείωση κινδύνου νοσηλείας

Το εν λόγω χάπι περιέχει την δραστική ουσία μολνοπιραβίρη και πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία, η οποία θα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 και απευθύνεται σε άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Όπως έχουν εξηγήσει οι κ. Δημόπουλος και Μαγιορκίνης, η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Θεωρητικά αυτό έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Οι καθηγητές παρατηρούν ότι μερίδα ειδικών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιικές RNA πολυμεράσες.

Η κλινική μελέτη της Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνοπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εξαιρετικά υψηλή με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου.

Όπως τονίζουν ο κ. Δημόπουλος και ο κ. Μαγιορκίνης, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη έχουν συνάψει συμφωνία για την αγορά 1,7 εκατομμυρίων θεραπευτικών σχημάτων έναντί του ποσού των 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που όρισε το κόστος του κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο.

Ως ορίζει ο σχεδιασμός της επιστημονικής μελέτης, η μολνοπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη.

Η χορήγηση του φαρμάκου δια του στόματος, είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίοι, όπως τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση του.

Άρχουσας σημασίας είναι, όπως δήλωσε η βρετανική ρυθμιστική αρχή, η χρήση του φαρμάκου να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση και ιδανικά, μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αναφορικά με τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ, το φάρμακο Merck είναι ακόμη υπό αξιολόγηση, παρά την μεγάλη αύξηση των παραγγελιών τον περασμένο μήνα, ειδικά από τότε που δημοσιεύθηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News