Αγροτικό πετρέλαιο - ΕΦΚ: Αύριο οι αποφάσεις για 150.000 δικαιούχους

Κρήτη
Αγροτικό πετρέλαιο - ΕΦΚ: Αύριο οι αποφάσεις για 150.000 δικαιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγρότες αναμένουν με ενδιαφέρον τις επεξηγήσεις των αρμόδιων υπουργών καθώς το πετρελαϊκό κόστος αποτελεί, την τρέχουσα περίοδο των ανατιμήσεων, πάνω από το 50% του κόστους παραγωγής

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, είναι μια ανακούφιση για τους 150.000 αγρότες που αφορά το μέτρο. Οι πρώτες αντιδράσεις των επαγγελματιών του χώρου υπογραμμίζουν ότι η εν λόγω ελάφρυνση είναι καλοδεχούμενη αλλά μοιάζει να μην είναι αρκετή.

Ως ορίζει ο προγραμματισμός, στην διεκπαιρέωση της πρωθυπουργικής απόφασης θα προχωρήσει αύριο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όπως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αφορά νέους αγρότες καθώς και όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

Ως κίνητρο για συνεργασία μεταξύ των αγροτών βλέπει το Μαξίμου το σχετικό μέτρο καθώς, μόνο δια της αύξησης των μεγεθών τους θα μπορέσουν οι αγρότες να ανταγωνιστούν μεγαλύτερους «παίκτες» από το εξωτερικό, όπως είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του.

Την εξαγγελία της Τετάρτης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα επιστραφεί για ολόκληρο το 2022 ο ΕΦΚ πετρελαίου στους νέους αγρότες, αλλά και όσους συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς, θα εξειδικεύσουν αύριο το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ειδικότερα, ο ΕΦΚ φτάνει στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο, εκ των οποίων αναμένεται θα επιστρέφεται ένα μέρος της τάξης των 100-120 ευρώ στους δικαιούχους, το ποσό της επιστροφής θα ορίζεται βάσει τα κριτήρια, όπως η καλλιεργούμενη έκταση ή το εισόδημα.

Ανάλογα μέτρα είχαν εξαγγελθεί τελευταία φορά το 2016, χωρίς ωστόσο να είναι για την ώρα γνωστό αν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την τότε «συνάρτηση» επιστροφής του φόρου. Θολό παραμένει επίσης το τοπίο αναφορικά με το αν η επιστροφή φόρου θα προϋποθέτει αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, ή θα καταβάλλεται απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.  

Οι αγρότες αναμένουν με ενδιαφέρον τις επεξηγήσεις των αρμόδιων υπουργών καθώς το πετρελαϊκό κόστος αποτελεί, την τρέχουσα περίοδο των ανατιμήσεων, πάνω από το 50% του κόστους παραγωγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News